big peat the gold edition / 25 YO / 1992

Hey people,

Zoals sommige misschien weten ben ik een onwijze big peat liefhebber! Ik probeer zoveel mogelijk uitgaven te proberen en dat lukt aardig denk ik. Big peat is echt mijn favoriete “go to” whisky en ik heb altijd wel 2 of 3 verschillende versies open staan eigenlijk. Gelukkig is mijn grootste whisky vriend Maarten ook een echte liefhebber van big peat. Zo kunnen we beide net wat meer versies proberen dan dat je in je eentje kan want dan kan je ieder verschillende flessen aanschaffen.

Nu was ik laatst een beetje aan het scrollen door mijn instagram feed en kwam ik iemand tegen met een 25 jaar oude big peat… en hij was nog open ook! die wilde ik maar wat graag proberen als liefhebber! even een berichtje sturen, wat geld overmaken voor de sample en een paar dagen later proeven! Wat is het toch mooi dat zoiets kan in de whisky wereld.

Voor degene die big peat niet kennen even in het kort.

Big peat is een van de remarkable regional malts van Douglas Laing. het representeert de smaken van Islay hoe Douglas Laing ze voor ogen heeft.

Denk aan de classic malts van Diageo. Maar dan dus door de ogen van Douglas Laing en in de vorm van een blended malt in plaats van een single malt.

voor een review van de normale big peat klik hier.

Maar laten we het even over deze 25 jarige versie hebben.

Perfecte balans in deze gehele whisky! Laten we dat meteen er maar even uitgegooid hebben.

Het karakteristieke big peat neusje heeft plaatsgemaakt voor een zeer volwassen Islay whisky.

Subtiel op de neus de geuren van de zee met zachte rook.
Alleen de zee geuren met de citrus zouden kunnen verraden dat dit een big Peat is.

Het doet mij vooral denken aan een hele goeie caol ila. Ik denk dat dat misschien ook wel het grootste deel is in deze whisky.

De neus opent subtiel rokerig met houtskool, natte as en citrus. Verder koffie bonen, rozen blaadjes, ananas, pleisters en frisse zee geuren.

Het palet opent met Peper, vette boter en geroosterd brood. Verder licht medicinaal, vanille, banaan, rook (subtiel niet overpowered), hout en rijpe appels.

De afdronk is Lang en fris met een klein zuurtje in de wangzakken en rook.

Wat een geweldige whisky! En wat tof om dit te kunnen drinken als big peat liefhebber.

De fles zelf kost om en nabij de €200 en ik sluit niet uit dat er ooit een flesje van in huis komt.

Herbert bedankt voor het delen van je big peat. Awesome!

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

3 gedachten over “big peat the gold edition / 25 YO / 1992

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *