Hey people,

Daar zijn we weer. Vandaag nemen we de nieuwste uitgave van big peat onder de loep.

Een 8 jaar oude big peat. In hoeverre is deze versie anders dan de normale big peat ? Beide zijn gebotteld op 46% namelijk. De feis ile versie heeft een leeftijdsvermelding van 8 jaar en de normale heeft geen leeftijdsvermelding. Ik ben benieuwd!

Er zijn ondertussen al vele big peat uitgaven en ik heb er al heel wat kunnen proeven. Gelukkig maar! Want ik ben echt wel fan van de big peat serie.

De nieuwste uitgave is dus de “big peat A 846 8 years feis ile 2020” een mond vol dus gewoon makkelijk afgekort naar “big peat feis ile 2020”

De A 846 is de belangrijkste weg door het eiland Islay. Deze weg verbind de distilleerderijen met elkaar en zorgt er dus voor dat tijdens feis ile iedereen de distilleerderijen met gemak kan bezoeken.

Feis ile is het whisky festival van het eiland islay. Helaas kon deze dit jaar niet door gaan door het corona virus. De gedachte gang is dan ook dat als jij niet naar islay kan komen, dan brengt douglas laing islay naar jou. Vandaar het gekozen etiket en naam.

Deze editie van big peat komt niet in een koker zoals andere uitgaven maar in een kartonnen doos die half open is. Hierop staat de route kaart van (een stukje) islay geprint aan de binnenkant.

In hoeverre is deze big peat nou anders dan het origineel?

Ik heb hem grondig bestudeerd en voor mij waren een paar kleine verschillen.

Allereerst de smaaknotities van de normale big peat:

De whisky zelf is op de neus

Zout als een ziltige zee, een vleugje turf en heeft iets weg van oesters.

De smaak is een bommetje! Denk aan kampvuren op het strand, zeewater, een uitgebrand stuk hout en as gemengd met een goeie schep turf!

De afdronk is een lange om van na te genieten. Het rokerige van de big peat heb je nog lang plezier van.

Aan de hand van de notities van de normale big peat heb ik dus de feis ile 2020 editie beoordeeld.

Wat mij meteen opviel is dat hij op de neus minder die punch heeft. Hij is minder rokerig en hij is duidelijk frisser in de neus

Het pallet is assig en brandhout met iets meer citrus smaken dan de normale expressie.

De afdronk is super assig.

Geen grote verschillen maar wel minder punchy als de normale. Deze kan je beschouwen als wat zachter en vriendelijker.

De whisky is niet bij gekleurd en is non chill filtered.

Er zijn “maar” 3000 flessen van gemaakt.

Persoonlijk had ik deze variant toch echt graag op cask strength gehad. Ik denk dat hij dan voller van smaak zou zijn. Zoals bijvoorbeeld de kerst edities.

Bedankt voor het lezen.

Sláinte.

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *