Big Peat bestaat dit jaar 15 jaar en dat vieren ze door een speciale uitgave uit te brengen aan het eind van het jaar.
Dat betekent echter wel dat wij voor het eerst sinds 2011 geen christmas edition krijgen dit jaar… dat is voor de fans toch wel even balen !
Maar ik kwam er achter dat ik de kerst editie van vorig jaar nog niet had geschreven dus we doen het maar met de editie van 2023 dit jaar !
Opzich ook geen rare keuze uit de kant van Douglas Laing. Als je bij de meeste slijters kijkt die de flessen in hun assortiment hebben dan staan er vaak nog wel kerst edities van het jaar er voor op de planken. En soms zelfs het jaar daarvoor. Dus de keuze vind ik niet heel vreemd.
Er is natuurlijk ook erg veel whisky hedendaags om uit te kiezen.
De 2023 variant was echter wel een leuke omdat voor het eerst in de kerst edities er sherry vaten werden gebruikt in de blend. Een deel van de whisky’s in de blend hadden namelijk een sherry finish gekregen.
Over Douglas Laing is meer dan genoeg informatie te vinden hier op confessions of a whisky freak. Dus laten we het snel over de whisky hebben !

Op de neus geuren van citroen, ongebakken koekjes, zout, gebakken vis, zure appel, rook, grapefruit, eikenhout en een klein zoetje van de sherry.
Het palet heeft meer sherry. Plakkerige sherry, grenadine siroop, rook, citrus, ziltig, dennenhoning, en aards. Maar ook een zak vuilnis in de zon en best wel wat hout. Verder nog wat olie en rood fruit.
De afdronk is middellang met een zuurtje, gerookt fruit, rook en sherry. Ik zou haast zeggen PX…
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.