Balcones 2020 & 2021 (WTF Utrecht)

Hey people,

Vandaag bespreken we een tweeling whisky van Balcones gebotteld voor Whisky tasting festival Utrecht en onze favoriete druktemaker Norbert Tebarts!

Norbert zit vol met passie voor Amerikaanse whiskey (of whisky zoals hij het zelf altijd het liefst noemt ipv whiskey) en ik heb al veel van hem kunnen leren over de bourbons daar maar ook over whisky in het algemeen.

Elk jaar organiseert Norbert het WTF Utrecht maar helaas gooide covid ook daar roet in het eten in 2020. Ondanks dat kwam er wel een festival botteling. En… ze kwamen in duo vorm!

Een voor 2020 met de naam “To Commemorate The Greatest Whisky Festival That Never Happened” en een voor 2021 met de naam “To Commemorate The Greatest Whisky Festival Yet To Come”.

En of dat festival kwam in 2021! En hij kwam hard! Wat een top festival was het die dag. Op een nieuwe locatie ook nog! Het was geweldig.

Vandaag bespreken we beide versies van Norbert zijn balcones.

De eerste keer dat ik Norbert ontmoette was op het Hielander whisky festival in Alkmaar met zijn stand van Whisky4all.

Wil je wat proeven ? Vroeg Norbert. Nee dankje. “Ik hou niet zo van die zoete bourbons” was mijn antwoord. Op dat moment begonnen de ogen van Norbert te glimmen. Hij draaide zich om. Pakte een ronde fles met een paard er op en schonk hem in. “Proef deze eens” zei hij met een glimlach.

Hij had me tuk. Dit was geweldig. Het volgende kwartier luisterde ik aandachtig naar Norbert. Ik heb nog steeds zelden iemand met zoveel passie en enthousiasme zien en horen vertellen.

Balcones komt uit een distilleerderij in Amerika maar het is geen bourbon! Zoals Norbert zelf altijd zegt: “Amerika is veel meer dan alleen maar bourbon”. Balcones wordt gemaakt in het hart van Texas en is een single malt. Sinds 2009 maken ze whisky en sinds 2016 is de distilleerderij ook open voor bezoek.

Laten we starten bij de fles voor 2020.

Hier waren 216 flessen van beschikbaar. De whisky is 3 jaar oud en afgevuld op een vatsterkte van 64.3%. 3 jaar oud in een klimaat als dat van texas is uiteraard heel anders dan 3 jaar oud in het klimaat van schotland.

De whisky heeft gerijpt op Amerikaanse eiken vaten en is zoals altijd bij balcones niet koud gefilterd en niet bijgekleurd.

Wauw! Meteen een mooie neus met de geur van vanille stokjes, een ouderwets snoepwinkeltje en vers eikenhout. Ook sinas snippers, butterscotch, een boom die in bloei staat en een zacht zweempje van frisse tandpasta.

Het is een mooi zoet palet. Kruidige honing, dik mondgevoel en gekarameliseerde appel op een stokje, ook fudge, hout en sinaasappel.

De afdronk is lang met peper, kaneel, kruidnagel en zoet snoep.

De whisky is verassend goed te drinken op het hoge abv.
Voor mij is deze whiskey zelfs perfect zonder een druppeltje water!

Tijd voor de zuster whisky. Waar de andere whisky geen finish had heeft deze een finish gehad op een rum vat. Hoelang is mij onbekend.

Ook hier waren 216 flessen van beschikbaar. En ook deze whisky is 3 jaar oud. Deze whisky heeft een nog hoger abv dan de vorige variant. 65.4% !! Voor mij was dit dan ook meteen de whisky met het hoogste abv ooit in mijn collectie.

Op de neus heeft deze whisky geuren van kaneel, rum, pralines, hout en karamel. Verder zoete siroop, gedroogde abrikozen, honing, peer en vijgen.

Het palet heeft veel rum, vanille, roomboter snoepjes, zuurtjes en hout.

De afdronk is kruidig en lang. Verwarmend en hier ook rum.

Een leuke whisky maar voor mij persoonlijk “wint” de 2020 variant. Die vond ik echt geniaal goed!

Norbert heeft tussen neus en lippen door al een hint gegeven aan me voor wat de festival botteling gaat worden voor 2022. Ik ben erg benieuwd!

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *