Nog niet zo lang geleden werd ik uitgenodigd door de monnik dranken om een etentje bij te wonen in Alkmaar. Tijdens het etentje zouden we ons dieper verdiepen in balblair en werd de nieuwe balblair 21 jaar oud gelanceerd.

Het evenement vond plaats in het prachtige restaurant the hielander. Laat Alkmaar nou mijn “hometown” zijn en the hielander maar favoriete restaurant! Zo’n uitnodiging sla ik uiteraard niet af !

We konden de hele reeks proeven van balblair en eindigde met de 25 jaar oud. En die gaan we vandaag eens ontleden!

Balblair was ik eigenlijk helemaal niet bekend mee op de 12 jaar oude na. Dus een proeverij zoals deze was geweldig om mee te maken en om balblair beter te leren kennen.

De gehele core range gingen we af. 12, 15, 21, 25 en de new make. De new make is heel “nootig”.

Leuk was om te proeven als je ze naast elkaar zet hoe de whisky’s van appel / peer naar warme gekookte appels gaat en dan door naar donkerdere smaken als tabak en leer hoe verder je komt in de line up.

Vandaag het parade paardje van de line up. De 25 jaar oud.

De balblair 25 komt in een mooie leder look kist vol met details. Je hebt hier echt een luxe kist in handen. Al blijf ik met dit soort dingen toch altijd ook denken…. Zonder de kist had het een stuk goedkoper gekund. Maar het oog wil ook wat tenslotte.

De whisky is gebotteld op 46% ABV en niet bijgekleurd of koud gefilterd. De whisky heeft gerijpt in amerikaanse eiken (ex bourbon) en spaans eiken (1st fill oloroso)

Op de neus heeft de whisky geuren van warme gekookte appels, rozijnen, chocolade tabaksbladeren, donkere kersen, schwarzwalder kirsch en abrikozen. Ook stroop, sinaasappelschillen, wax, de geur blanke lak spuitverf, vanille poeder, sherry en lychees.

Wat valt er veel te ontdekken in deze whisky zeg! Je kan blijven ruiken.

Het palet heeft een vettig mond gevoel, smaken van wax, chocolade, tabak, hout, donker fruit, sinaasappelschil, leer en gebrande citrus.

De afdronk is lang en verwarmend met smaken van kruidig eikenhout, cederhout, gebrande citrus, vanille, rozijnen en gepoetst leer.

Al met al een prachtige whisky. Al blijft €450 voor een fles whisky uiteraard erg veel geld.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Balblair 25 year old
8.8
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *