Balblair is dankzij de Monnik dranken goed vertegenwoordigd tegenwoordig in Nederland. Op elk festival zorgt Ronald Anneveldt er eigenlijk wel voor dat hij wat Balblair bij zich heeft om mensen kennis te laten maken met het whisky merk.

Zelf is Balblair mij niet onbekend. Zo heb ik ooit eens een prachtig event bij mogen wonen waar we de gehele core range gingen proeven. Vandaag checken wij uit de core range de 15 jaar oude Balblair.

De Balblair 15 heeft eerst gerijpt in ex bourbon vaten en daarna op Spaanse eiken vaten waar eerst sherry in heeft gerijpt. First fill overigens.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de distilleerderij lees dan mijn review van de Balblair 12. Hier bespreken we ook kort de geschiedenis van deze distilleerderij.

De whisky is gebotteld op 46% en uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus meteen een flinke bak sherry! Fruitella, sigaren, sinaasappels, appeltaart vulling en perzik in caramelsaus. Ook vanille, leer en een vleugje zoethout.

Het palet heeft veel specerijen als zwarte peper, kaneel en een hint van rode peper. Ook kruidnagel, wat bitter hout, te lang getrokken thee, nootmuskaat en mout. De whisky heeft een olieachtig mondgevoel.

De afdronk is medium lang met smaken van bittere thee en flink wat hout, maar niet storend. Kruidnagel, chili vlokken, leer, espresso, gedroogd rood fruit en chocolademelk.

balblair 15 year old
Dit zou voor mij echt een “whisky die je elke dag wel kan drinken” whisky zijn.
Ik ben sowieso wel groot liefhebber van de tabak style sherry whisky’s dus dan valt dit wel in je straatje. 
Meestal knap ik af op teveel hout of rode peper maar het is hier goed gebalanceerd.
Wel heeft hij net iets teveel rode peper om 87 punten te halen.
8.6

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *