Balblair is dankzij de Monnik dranken goed vertegenwoordigd tegenwoordig in Nederland. Op elk festival zorgt Ronald Anneveldt er eigenlijk wel voor dat hij wat Balblair bij zich heeft om mensen kennis te laten maken met het whisky merk.
Zelf is Balblair mij niet onbekend. Zo heb ik ooit eens een prachtig event bij mogen wonen waar we de gehele core range gingen proeven. Vandaag checken wij uit de core range de 15 jaar oude Balblair.
De Balblair 15 heeft eerst gerijpt in ex bourbon vaten en daarna op Spaanse eiken vaten waar eerst sherry in heeft gerijpt. First fill overigens.
Wil je meer weten over de geschiedenis van de distilleerderij lees dan mijn review van de Balblair 12. Hier bespreken we ook kort de geschiedenis van deze distilleerderij.
De whisky is gebotteld op 46% en uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Op de neus meteen een flinke bak sherry! Fruitella, sigaren, sinaasappels, appeltaart vulling en perzik in caramelsaus. Ook vanille, leer en een vleugje zoethout.
Het palet heeft veel specerijen als zwarte peper, kaneel en een hint van rode peper. Ook kruidnagel, wat bitter hout, te lang getrokken thee, nootmuskaat en mout. De whisky heeft een olieachtig mondgevoel.
De afdronk is medium lang met smaken van bittere thee en flink wat hout, maar niet storend. Kruidnagel, chili vlokken, leer, espresso, gedroogd rood fruit en chocolademelk.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.