Hey people,

Sinds oktober 2022 is de monnik dranken de importeur geworden van balblair en dat betekent dus dat balblair weer goed vertegenwoordigd wordt in ons kleine landje.

Vandaag checken we de balblair 12 uit de core range. Een whisky die je ongeveer zo’n 5 tientjes gaat kosten in de winkel.

Balblair wordt gemaakt in het plaatsje Edderton. Een klein dorpje in de schotse hooglanden grensend aan de oevers van dornoch firth met minder dan 400 inwoners. Om nog even te benadrukken hoe klein Edderton is… het plaatsje heeft 2 straten en 1 hoofdweg…..3x hard met je ogen knipperen en je bent het dorpje uit dus let op dat je de distilleerderij niet mist!

Balblair bestaat al sinds 1790 en valt daarom in de top 10 oudste werkende distilleerderijen van Schotland. In 1790 stond de distilleerderij wel nog op een andere plaats trouwens.

Achter de distilleerderij loopt een oude treinrails waar de kolen en de gerst binnen kwam voor de distilleerderij. In 1895 is de distilleerderij verplaatst dichter richting de treinrails.

De whisky heeft gerijpt op ex bourbon vaten en heavy charred american oak. De whisky is afgevuld op 46% en is niet koud gefilterd of bijgekleurd.

Op de neus rode appel schillen, geel fruit, honing, vanille, sinaasappelschil, citroen, romig en een beetje een waxige noot. Ook potloodkrullen, peren en stro.

Het palet start met bitter eikenhout en smaken van citrus, geel fruit, appels en olie. Ook zwarte peper, honing, en gedroogde sinaasappel schil.

De afdronk heeft gember en is niet heel lang. Smaken van zwarte peper, bitter eikenhout en ook hier wat appels plezieren nog even kort de mond.

Een whisky waar je uren aan kan blijven ruiken maar die daarna toch iets afzakt ondanks zijn hogere ABV.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *