Hey people,
Sinds oktober 2022 is de monnik dranken de importeur geworden van balblair en dat betekent dus dat balblair weer goed vertegenwoordigd wordt in ons kleine landje.
Vandaag checken we de balblair 12 uit de core range. Een whisky die je ongeveer zo’n 5 tientjes gaat kosten in de winkel.
Balblair wordt gemaakt in het plaatsje Edderton. Een klein dorpje in de schotse hooglanden grensend aan de oevers van dornoch firth met minder dan 400 inwoners. Om nog even te benadrukken hoe klein Edderton is… het plaatsje heeft 2 straten en 1 hoofdweg…..3x hard met je ogen knipperen en je bent het dorpje uit dus let op dat je de distilleerderij niet mist!
Balblair bestaat al sinds 1790 en valt daarom in de top 10 oudste werkende distilleerderijen van Schotland. In 1790 stond de distilleerderij wel nog op een andere plaats trouwens.
Achter de distilleerderij loopt een oude treinrails waar de kolen en de gerst binnen kwam voor de distilleerderij. In 1895 is de distilleerderij verplaatst dichter richting de treinrails.
De whisky heeft gerijpt op ex bourbon vaten en heavy charred american oak. De whisky is afgevuld op 46% en is niet koud gefilterd of bijgekleurd.
Op de neus rode appel schillen, geel fruit, honing, vanille, sinaasappelschil, citroen, romig en een beetje een waxige noot. Ook potloodkrullen, peren en stro.
Het palet start met bitter eikenhout en smaken van citrus, geel fruit, appels en olie. Ook zwarte peper, honing, en gedroogde sinaasappel schil.
De afdronk heeft gember en is niet heel lang. Smaken van zwarte peper, bitter eikenhout en ook hier wat appels plezieren nog even kort de mond.
Een whisky waar je uren aan kan blijven ruiken maar die daarna toch iets afzakt ondanks zijn hogere ABV.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert