Hey people,
Nog niet zo lang geleden bespraken we de secret speyside van Roger. Vandaag bespreken we ook een botteling van Roger. Maar dit keer leggen we onze loep op zijn 12 jaar oude aultmore.
Ik moet eerlijk toegeven dat dit denk ik een van mijn eerste aultmore whisky’s is en met een kleine check op whiskybase kom ik er achter dat dit inderdaad een van de eerste is. Sterker nog…. Het is is mijn tweede aultmore ooit.
Aultmore staat bij mij dus niet heel erg in de kijker en heb dus ook geen idee eigenlijk wat ik ongeveer kan verwachten. De enigste referentiekader die ik dus heb is een 21 jaar oude aultmore wat een distilleerderij botteling was.
Roger’s aultmore heeft 12 jaar gerijpt in een ex bourbon vat en is gebotteld op 63.5%. Holy shit. Het is een tijd geleden dat ik zo’n knaller heb gedronken. De whisky is natuurlijk niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Mijn sweet spot voor whisky zit zo tussen de 46 en 55% en dat bewijst deze whisky dan ook maar weer. Want damn! Zonder water is dit echt te heftig. Ik heb dus uiteindelijk ook 3 druppels water toegevoegd voordat ik de smaaknotities ging schrijven.
Op de neus heel bloemig en daardoor ook wat fris. Duidelijk viooltjes en rozen. Hij ruikt romig en heeft de geur van kruimels van geroosterd brood. Verder parfum, framboos, koriander (zeepig) en wasverzachter.
Het palet is romig met peper, brood, granen en een vleugje laurierblad. Ook bloemig, citroen, gember en hout.
De afdronk is lang en heeft iets wat me aan cacaopoeder doet denken. Citroenen, witte peper en ook weer dat geroosterde brood wat steeds terugkomt.
Roger brengt met deze whisky een behoorlijke beuker op de markt wat zeker voor de cask strength liefhebbers een genot zal zijn. Zeker liefhebbers van florale whisky’s zullen hier pret aan beleven.
Bedankt voor het lezen of luisteren.
Cheers,
Robbert