Ardnamurchan 2015, ardnagherkin 6 year old

Hey people,

Vandaag bespreken we een bijzonder flesje. Niet bijzonder vanwege het merk of het label. Ook niet bijzonder vanwege schaarste ofzo. Alhoewel… 253 flessen zijn er zeker niet veel, maar nee… bijzonder vanwege zijn geuren en smaken.

We gaan het hebben over de ardnagherkin van 6 jaar oud gebotteld door de onafhankelijke bottelaar adelphi. En nee dit is geen nieuwe distilleerderij waar je nog nooit van hebt gehoord. Dit is een 6 jaar oude ardnamurchan. Die een woordspeling heeft gekregen omdat hij zo funky en vreemd was.

Liever luisteren i.p.v. lezen. Luister dan hier naar de blogpost. Ingesproken door Max van The Elements Of Whisky.

Deze whisky is wel de meeste “vieze” whisky die ardnamurchan ooit heeft gebotteld. Tot nu toe dan want wie weet wat de toekomst nog brengt.

Tijdens het proeven van de vaten kwamen ze er dus achter dat deze whisky heel vreemd smaakte. Veel anders dan alle andere whisky’s in de vaten van ardnamurchan. Ik heb gebeld met de ardnamurchan distilleerderij en gevraagd of ze weten waarom de whisky zo vreemd is geworden.

“We weten het niet zeker maar we vermoeden dat er een paar verschillende invloeden zijn geweest. Het grootste vermoeden is dat het vat te lang buiten heeft gestaan en dus teveel regenwater heeft meegemaakt. We hebben het vat hier nog staan in ons warehouse en we proeven regelmatig naar de veranderingen van de whisky en op dit moment is hij verassend zoet geworden. Het is een heel interessant proces wat we graag aan iedereen wilde laten proeven. Vandaar dat we een deel van het vat hebben gebotteld.”

Het vat in kwestie was een ex glen moray refill oloroso hogshead volgens de mensen van ardnamurchan. Dat betekent dus dat er niet heel veel flessen meer in het vat zitten aangezien er al 253 zijn gebotteld. Ik ben benieuwd of we er ooit nog eens wat van zien maar ik denk dat ze het vat hebben gehouden voor hun eigen research.

Maar laten we het eens over die vreemde geuren en smaken gaan hebben !

Op de neus opent de whisky meteen met rook en turf, en toch ook een beetje zweetvoeten. Hij is erg funky met geuren van aardappels, hooi, eucalyptus, kaas, vanille, potgrond en een beetje mest.

Het palet heeft rook, alcohol, ham en is medicinaal. Ook een zout smaak. Verder is hij zurig en vlezig.

De afdronk heeft meteen wat funky’s. Het is aards, verbrand plastic, zoethout, verbrand tabak en ook leer, zurig, olie en zwavel.

Opzich is deze whisky echt wel geinig. Het is echt heel anders dan je gewend bent en is leuk om bijvoorbeeld met andere whisky liefhebbers te delen. 70cl hiervan zelf op drinken is wel een uitdaging.

Met water wordt de whisky nog funkier en snap ik de naam ardnagherkin beter. Hier merk ik de augurk. En het lijkt wel of ik me in een paardenschuur bevind. De oude stink voeten en gymschoenen vliegen de neusvleugels aan. En de net iets te oude kaas lucht is ook veel sterker.

Het palet daarentegen wordt wat zoeter.

De whisky is trouwens afgevuld op een vatsterkte van 59.9%. Een echte knaller dus.

Ik ben wel erg blij dat ik hier een fles van heb gekocht en deze heb kunnen delen met verschillende mensen. Want… dit is wel iets unieks. Dit proef je niet vaak (gelukkig maar want als whisky zo smaakte…) maar is daarom juist wel leuk en interessant om te proeven.

Bedankt voor het lezen of luisteren.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *