Er zijn hier al vele mooie ardbegs de revue gepasseerd. Maar tot op heden was de nieuwste (en jongste) telg uit de core range van ardbeg nog niet voorbij gekomen. Tot vandaag! Want vandaag checken we de ardbeg 5 year old. Ook bekend als de ardbeg wee beastie.

Ik ben altijd wel fan van ardbeg. Het smaak profiel van deze whisky past gewoon echt in mijn straatje en ondanks dat ik de wee beastie al wel eens heb geproefd heb ik er toch op een of andere manier nooit een blog over geschreven.

Ardbeg wee beastie werd (na lichte twijfel ) gelanceerd in 2020 midden in de corona periode. De eerste reacties waren toen dat het nogal gedurfd was om zo’n lage age statement op je label te zetten. Zeker als distilleerderij botteling. Bij onafhankelijke bottelaars zijn we zoiets wel gewend ondertussen.

De wee beastie is dus onderdeel van de core range. Dit betekent dat hij samen met de An Oa, Uigeadail, Corryvreckan en de Ten vrijwel altijd beschikbaar is.

De whisky zelf rijpt op zowel bourbon als oloroso sherry vaten en wordt gebotteld op 47.4% ABV. De prijs ligt zo rond de 4 tientjes.

Op de neus meteen geuren van turf rook, zwarte peper, toffee blokken, nat touw en as. Ook doorgerookt vlees, citroensap en de geur van nat asfalt draaien door het glas heen.

Het palet heeft smaken van turf, citrus, peper, as, en menthol. Ook de smaak van een uitgeblust kampvuur en planten kruiden.

Ik proef ook duidelijk old fashioned bitters er in. Maar misschien komt dat wel omdat ik er heel graag een smoked old fashioned cocktail mee maak.

De afdronk is kort tot medium lang met as, rook, een uitgeblust kampvuur, menthol en peper.

Al met al zeker een prima toevoeging aan de core range. Voor 4 tientjes heb je gewoon een prima islay whisky mee naar huis.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Ardbeg wee beastie
8.5
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *