Hey people,

Vandaag is het de beurt aan een whisky uit de distilleerderij van Ardbeg.

De Ardbeg Ten. Ik denk dat op dit moment Ardbeg toch echt wel mijn favoriet is als het om whisky’s gaat dus ik kan niet wachten om jullie mee te nemen op mijn trip door het geturfde land van Ardbeg.

De Ardbeg die ik heb komt in een kartonnen doos maar ik heb hem ook gezien als “gift box” en dan is het omhulsel van de fles een kleine replica van de distilleerderij. Ik denk dat ik als deze fles op is die probeer te scoren want dat is natuurlijk een leuk hebbedingetje.

Op de achterkant van de doos staat wat informatie over Ardbeg en de whisky.

De whisky is qua kleur misschien het meest te vergelijken met een witte wijn kleur. De whisky is non chill filtered en 46% alcohol.

De Ardbeg 10 is het “instap model” van Ardbeg. Maar onderschat deze rammer niet want deze whisky is niet voor “the faint hearted”.

Laten we snel beginnen met het bespreken van de whisky.

Bij de eerste keer ruiken aan deze whisky vliegen meteen je neus vleugels wagen wijd open! Een geur van zachte dikke rook vliegt bij je naar binnen gepaard met een beetje een muffige lucht, een zoetje en de geur van aarde.

Dieper in de whisky zit duidelijk een klein pepertje.

De turf geeft je elke keer als je ruikt weer een tik op je neus!

Ook vind ik de whisky een klein beetje ziltig ruiken en naar een citroentje.

Tijd voor de eerste slok.

Duidelijk peper op de tong. Een zoete rookvlaag glijd door je mond. Dat deze whisky goed geturfd is is nu wel heel duidelijk als dat het nog niet was haha.

Een beetje overrompeld door alles vergeet ik wat ik verder proef. Dus nog een slok er achteraan.

Duidelijk de citroen die aanwezig is.

Chocolade, menthol en gebakken spek.

Kaneel en toffee

Des te langer je proeft bij deze whisky hoe meer je er uit kan halen. Jeetje wat een mooie complexe whisky is dit.

De afdronk bouwt zichzelf mooie op en neemt dan weer af. Het hoge turf gehalte heb je nog lang plezier van! In de afdronk komt voor mij een koffie achtige smaak omhoog zo af en toe maar het rokerige heeft toch echt de bovenhand.

Durf jij het aan om de Ardbeg te proeven?

Cheers!

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Ardbeg Ten

 1. Thomas zegt:

  Recent heb ik een Ardbeg An Oa geproefd en moest gelijk een fles hebben. Echt een heerlijke smaak van die lui!
  Ook een aanrader is de Laproaigh PX cask.

  Beantwoorden
  1. admin zegt:

   de ardbeg an oa moet ik nog proberen. staat hoog op de verlanglijst. laph heb ik nog weinig ervaring mee. de normale geproeft en die vond ik niet helemaal mijn ding.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *