De laatste dag van feis ile is aangekomen en het was een mooie virtuele reis. Maar we eindigen niet voordat we nog even een van mijn favoriete distilleerderijen hebben bezocht.
Ardbeg.
Ik loop wat achter met het reviewen van de Ardbeg specials dus laten we daar snel een klein beetje verandering in brengen!
Laten we eerlijk zijn. De laatste releases van Ardbeg waren niet allemaal een homerun. Maar de bizarreBQ is wel mijn favoriet van de laatste tijd. Wat een whisky !
Maar voordat we naar de tasting notes gaan…. Wat zijn in godsnaam experimental BBQ casks ?
Het toasten van de vaten gebeurd in 4 gradaties. 1 is licht gebrand en 4 is het zo geheten “alligator char”. Dit komt omdat de binnenkant van het vat dan lijkt op een alligator huid.
BBQ casks is natuurlijk een geniale term bedacht door het marketing team. En met een beetje research komen we er achter dat het gewoon extra heavy charred vaten zaten. Dus misschien level 5 of 6 ? Lang verhaal kort het zijn dus vaten die net voorbij level 4 zijn gebrand.
Naast deze nogal vreemde vaten heeft de whisky ook gerijpt op eiken en PX vaten. De whisky is gebotteld op 50.9%. De prijs was trouwens €95 bij de release. Dit is het meer dan waard als je het mij vraagt maar je zal er hedendaags iets duurder aan moeten. Of je moet geluk hebben op de veiling. Aangezien de markt een beetje zakt kan je hem misschien leuk op de kop tikken. Zo is hij de laatste 2x voor zo’n €80 geveild in mei zie ik op spirits.invest maar daarvoor ook voor €130. Het fluctueert nogal hedendaags op de markt.

Op de neus geuren van sherry, zee lucht, houtskool, vanille, bacon, rookhout en citrus. Ook bakkersroom, ham, yoghurt met fruit er in, aangestoken tabak en ik blijf telkens aan een heel groot stuk entrecote denken die op de barbecue heeft gelegen.
Tijdens de eerste slok meteen wow effect! Maar dit is rokerig ! Holy sh*t! Zeker de meest rokerige ardbeg die ik ooit hebt gehad. Onwijs veel houtkool, echt bizar veel. Alsof je met je tong over de barbecue heen gaat. Het is net of ik op een houtskooltje aan het sabbelen ben. Maar het is zo lekker ! Zwarte peper, bacon, honing, rook, sherry, vlees op een barbecue, ik blijf maar terug gaan naar die barbecue smaken.
ook hier staat de barbecue flink aan. Veel houtskool, lang, verwarmend, peper, kruiden voor je vlees zoals, tijm, rozemarijn en misschien zelfs wat lavendel.
Bedankt voor het lezen!
Cheers,
Robbert.