De laatste dag van feis ile is aangekomen en het was een mooie virtuele reis. Maar we eindigen niet voordat we nog even een van mijn favoriete distilleerderijen hebben bezocht.

Ardbeg.

Ik loop wat achter met het reviewen van de Ardbeg specials dus laten we daar snel een klein beetje verandering in brengen!

Laten we eerlijk zijn. De laatste releases van Ardbeg waren niet allemaal een homerun. Maar de bizarreBQ is wel mijn favoriet van de laatste tijd. Wat een whisky !

Maar voordat we naar de tasting notes gaan…. Wat zijn in godsnaam experimental BBQ casks ?

Het toasten van de vaten gebeurd in 4 gradaties. 1 is licht gebrand en 4 is het zo geheten “alligator char”. Dit komt omdat de binnenkant van het vat dan lijkt op een alligator huid.

BBQ casks is natuurlijk een geniale term bedacht door het marketing team. En met een beetje research komen we er achter dat het gewoon extra heavy charred vaten zaten. Dus misschien level 5 of 6 ? Lang verhaal kort het zijn dus vaten die net voorbij level 4 zijn gebrand.

Naast deze nogal vreemde vaten heeft de whisky ook gerijpt op eiken en PX vaten. De whisky is gebotteld op 50.9%. De prijs was trouwens €95 bij de release. Dit is het meer dan waard als je het mij vraagt maar je zal er hedendaags iets duurder aan moeten. Of je moet geluk hebben op de veiling. Aangezien de markt een beetje zakt kan je hem misschien leuk op de kop tikken. Zo is hij de laatste 2x voor zo’n €80 geveild in mei zie ik op spirits.invest maar daarvoor ook voor €130. Het fluctueert nogal hedendaags op de markt.

Op de neus geuren van sherry, zee lucht, houtskool, vanille, bacon, rookhout en citrus. Ook bakkersroom, ham, yoghurt met fruit er in, aangestoken tabak en ik blijf telkens aan een heel groot stuk entrecote denken die op de barbecue heeft gelegen.

Tijdens de eerste slok meteen wow effect! Maar dit is rokerig ! Holy sh*t! Zeker de meest rokerige ardbeg die ik ooit hebt gehad. Onwijs veel houtkool, echt bizar veel. Alsof je met je tong over de barbecue heen gaat. Het is net of ik op een houtskooltje aan het sabbelen ben. Maar het is zo lekker ! Zwarte peper, bacon, honing, rook, sherry, vlees op een barbecue, ik blijf maar terug gaan naar die barbecue smaken.

ook hier staat de barbecue flink aan. Veel houtskool, lang, verwarmend, peper, kruiden voor je vlees zoals, tijm, rozemarijn en misschien zelfs wat lavendel.

ardbeg bizarrebq
Wauw. Wat een whisky is dit. Het is zoveel houtskool dat het misschien een overkill is maar ik hou er van. Zeker zo in combinatie met de sherry vaten. Rook en sherry blijft een van mijn favoriete combinaties.
Dit kan ik elke dag wel drinken !8.9

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *