Bij de Knockdhu distilleerderij hebben ze 2 nieuwe core range expressies. Een fruitige 16 jaar oude whisky en een 10 jaar oude peated whisky. En die laatste leggen we vandaag de focus op.
De whisky’s vanuit de Knockdhu distilleerderij komen trouwens op de markt onder de naam AnCnoc (spreek je uit als a-nock). Dit woord is afgeleid van het Gaelic woord voor “de heuvel”, een verwijzing naar Knock Hill die oprijst achter de distilleerderij.
Tot voor 1994 werd de distilleerderij whisky trouwens gewoon onder de naam Knockdhu op de markt gebracht. Maar hierna is dit veranderd om verwarring te voorkomen met de Knockando distilleerderij.
Bij de distilleerderij maken ze dus 2 verschillende soorten whisky. Let dus even op als je er een koopt of er geen smoky op staat als je niet van rokerige whisky houdt.
Het grootste gedeelte van de whisky wordt trouwens gemaakt om de blends in te gaan. Ze hebben een capaciteit van 2 miljoen liter! En er werd geschat dat er in 2022 zo’n 265.000 flessen zijn verkocht.

Op de neus heeft de whisky geuren van honing, rook, groene appel, fruitzuurtjes, lavendel, kers en houtskool.
Het palet heeft smaken van rook, as, houtskool, eucalyptus, jeneverbes, onrijpe peer, vanille en een vleugje winegums.
De afdronk is niet al te lang. Met as, rook en een vleugje witte peper.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.