An Iconic Speyside Distillery 10-year-old – 75 jaar Operation Market Garden

Hey people,

Toen mijn opa 85 werd heb ik hem deze fles kado gedaan. Ik zei: “opa, we gaan binnenkort samen iets leuks doen. Wat dat is dat houd ik nog geheim maar ik neem u ergens mee naartoe. Wel wil ik u nu deze bijzondere fles al geven. Dan trekken we hem samen open aan het einde van die dag”.

Maar…. Corona kwam en de fles bleef nog 2 jaar dicht bij mijn opa thuis in de kast. Maar laatst was het dan eindelijk zover ! Eindelijk konden we samen naar the unseen collection in Sassenheim. Iets wat al zo lang op de planning stond ging eindelijk door. En aan het einde van de dag trokken we samen deze fles open.

In dit verslag bespreken we de fles. Voor de blog over ons uitstapje van die dag naar the unseen collection klik je hier.

Wat maakt deze fles nou bijzonder ? Nou als eerste natuurlijk de reden achter de fles. Een nagedachtenis aan 75 jaar project market garden.

Mijn opa heeft de tweede wereld oorlog meegemaakt en hij is altijd wel geïnteresseerd geweest in het onderwerp. Dus toen ik deze fles voorbij zag komen hoefde ik hier natuurlijk ook niet lang over na te denken. Die moest mee. En de plaats van bestemming was meteen duidelijk… bij opa thuis.

Ten tweede omdat er maar 75 flessen van gemaakt zijn en daarom dus erg schaars.

Ten derde… tsjah deze is alleen voor mij persoonlijk. De reden waarom hij is gekocht en op welke momenten we hem drinken.

De fles blijft ook bij opa thuis. Zo hebben we samen wat te snoepen tijdens bijvoorbeeld verjaardagen.

De whisky is niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. De whisky heeft 10 jaar gerijpt in een octave cask. Dit is een vat van 50 liter. Hier zou je ongeveer zo’n 70 flessen uit kunnen halen. Ik denk zelf dat ze het alcohol dus iets terug hebben gebracht om op die 75 flessen uit te komen. Maar dit is speculeren natuurlijk. Uiteindelijk is de whisky gebotteld op 54% abv. De whisky is 10 jaar oud en gebotteld in 2019.

Op de neus fruitcake, tutti-frutti en vanille. Maar ook anijs, warme appel, banaan, honingraat, gedroogde thee bladeren en custard.

Het palet opent met witte peper, sinaasappel en gedroogd fruit. De whisky heeft een fijn warm mondgevoel. Verder ook vijgen, eikenhout en warme smaken wat me doet denken aan sherry.

De afdronk is lang en verwarmend met honing, sherry en anijs.

Ik heb in 2020 €90 voor deze whisky betaald en ik vind dat een redelijke prijs als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt. Ik denk dat deze whisky het allerbeste is op een lekkere herfst dag. Daar past hij in mijn ogen goed bij.

Ondanks dat het een geheim is welke distilleerderij er in de fles zit is de waarheid allang bekend. Het gaat hier om een glenfarclas.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *