Vandaag bespreken we de aerstone 10 year old. De sea cask variant wel te verstaan. Iets wat mij meteen op viel is dat (in mijn ogen) de labels verkeerd om zitten. De sea cask is heel subtiel en elegant. En de land cask is de rokerige variant.
In mijn ogen had dit toch echt andersom moeten zijn…
Deze heet sea cask omdat het warehouse waar de whisky rijpt aan de zee ligt.
De land cask whisky’s rijpen meer land inwaarts.
Ik snap het… maar ik kan er maar niet aan wennen.
Goed… nu we dat irritatie factortje aan de kant hebben gezet. Tijd voor whisky! De distilleerderij waar dit gemaakt wordt is “onbekend” en mag niet op het etiket staan. Echter weten wij dat het hier om whisky gaat uit de Aisla Bay distilleerderij.
De Ailsa Bay Distilleerderij bevindt zich in Girvan, een pittoresk stadje aan de zuidwestkust van Schotland en maakt deel uit van de Lowlands. In 2007 werd de distilleerderij in het leven geroepen door William Grant & Sons, als reactie op de toenemende vraag naar single malt whisky en de noodzaak om de productiecapaciteit uit te breiden. De naam Ailsa Bay is ontleend aan het nabijgelegen granieten eiland Ailsa Craig in de Firth of Clyde.
Bij Ailsa Bay wordt een harmonieuze mix van traditionele methoden en moderne technologie toegepast. De distilleerderij beschikt over acht koperen potstills en hanteert een innovatieve “micro-rijping”: de whisky rijpt aanvankelijk in kleinere vaten, alvorens overgeheveld te worden naar de conventionele eikenhouten vaten. Deze werkwijze versnelt niet alleen het rijpingsproces, maar zorgt ook voor een rijk en gelaagd smaakprofiel.

Op de neus geuren van pekelvlees, gedroogde ham, ziltig, geel fruit, custard, witte chocolade, citroen rasp, sinaasappelsnippers en Nutella.
Het palet is bitter en ziltig met vanille, ham, hazelnoot en eikenhout.
De afdronk is kort met eiken, bitter hout, witte peper en een kaneelstok van de kermis.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.