Hey people!
Tijd voor een nieuwe Aberlour whisky review!
Een tijdje geleden hebben we het gehad over de casg annamh. Een heerlijke whisky die vaak gezien wordt als het kleine broertje van de a’bunadh waar we het vandaag over gaan hebben.
Dus laten we snel beginnen met de Aberlour a’bunadh!
Net als de casg annamh nu weer een bijzondere naam. A’bunadh is een verbastering van het gallische am bunadh wat “het orgineel” betekent.
De eerste batch a’bunadh whisky’s stamt uit 1997. En de allernieuwste, batch 63, komt uit 2018 en heeft een alcohol percentage van 59,9%.
Vandaag gaan we het hebben over batch 62. Elke batch smaakt net weer een klein beetje anders en heeft net weer een andere alcohol percentage. Dit komt omdat elk vat op “cask strenght” wordt gebotteld.
De whisky heeft geen leeftijd en is dus een NAS whisky oftewel, een no age statement whisky en is un chill filtered.
Door zijn rijping op de speciale oloroso sherry vaten krijgt deze whisky een heerlijk en complexe smaak.
Laten we het dan ook snel gaan hebben over geuren en smaken van deze whisky!
Neus: zeer duidelijke tonen van sherry uiteraard. Licht kruidig en fris.
Smaak: met wat water fijne sinasappel smaak. Zoet fruit in overvloed maar toch niet te. Lichte peper en kruidnagel. Tuurlijk genoeg sherry tonen in deze sherry bom. En wat dieper in de whisky wat tonen van chocola. Verder nog kersen en karamel.
De afdronk is lang en intens. Een beetje pittig en droog.
En goeie whisky die je eigenlijk gewoon een keer gedronken moet hebben. Maar persoonlijk raad ik hem niet aan bij de beginnende whisky liefhebber. Daar is deze beuker echt nog te krachtig voor.
Hoeveel batches van de a’bunadh heb jij al geproeft?
Cheers!
Robbert