Aberlour is een whisky die hier al regelmatig langs is gekomen en dat is niet gek… Aberlour was de eerste single malt die ik ooit kocht en daarom blijft het toch altijd een speciaal plekje houden.
2 jaar terug kocht ik weer eens een Aberlour bij de Gall&Gall omdat het al weer een tijdje terug was. Ik besloot eens een voor mij nieuwe Aberlour te kopen en kocht de 14 jaar oude.
Ik vind de Aberlour distilleerderij er altijd prachtig uitzien maar het is niet de eerste Aberlour distilleerderij. De allereerste Aberlour distilleerderij werd gebouwd in 1825 door John & James Grant die in 1833 er weer mee stopte om de Glen Grant distilleerderij te bouwen.
De Aberlour die wij nu kennen is gebouwd in 1879 door James Flemming maar kreeg 10 jaar later te maken met een grote brand. Bijna alles werd verwoest en moest opnieuw opgebouwd worden. Hierdoor werd Aberlour wel de meest moderne distilleerderij van zijn tijd met de meest moderne technieken van toen.
Sinds 2020 maakt aberlour deze nieuwe variant van zijn 14 jaar oude whisky. Ondertussen zijn we aangekomen bij volgens mij batch 8. Hoe groot een batch is is onbekend.
De whisky is gebotteld op 40% en is bijgekleurd en koud gefilterd. De whisky is “double cask matured”. In dit geval betekent dat dat hij heeft gerijpt op Amerikaans eiken en ex sherry vaten.
De prijzen lopen nogal uiteen van €55 tot €75.
Op de neus geuren van appel, nootmuskaat, kaneel, toffee, honing, vanille en roodfruit. Ook chocolade kersen bonbons, perzik en een vleugje sherry.
Het palet is zacht met sherry, chocolade, eikenhout, kersen, gewelde rozijnen em citrus.
De afdronk heeft een vleugje peper en kaneel. Is kort en heeft smaken van ijzer, kruiden, eiken en kersen bonbons.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert