Feest ! Want aberfeldy bestaat 125 jaar! En dat vieren ze met een mooie nieuwe release. Een aberfeldy van 25 jaar oud.

Ik kreeg de mogelijkheid om deze te proeven tijdens een prachtig event in Amsterdam onder leiding van de Brand ambassador dewars.

Sommige whisky’s hebben een speciaal plekje ergens in je hart. Aberfeldy is er voor mij zeker een. In het speciaal de Aberfeldy 12. Niet omdat dat nou zo’n mega speciale whisky is. Maar omdat dat 5 jaar geleden (in 2018) de allereerste blog was die ik ooit schreef hier op confessions of a whisky freak.

Toen ik de uitnodiging van Aberfeldy om hun nieuwe release te komen proeven was ik dan natuurlijk ook uiterst vereerd.

Tamara vertelde dat de whisky 25 jaar heeft gerijpt in een refill hogshead om vervolgens 15 maanden lang een finish te krijgen. Hier kreeg ik toch wat vraagtekens bij aangezien dat zou betekenen dat de whisky dan 26 jaar oud zou zijn…. En dat bleek te kloppen.

Aberfeldy rekent hun finishes nooit er bij als jaren. Het mag namelijk wel maar het is niet verplicht. Aberfeldy kiest er dus voor om altijd het eerste vat te vermelden en nooit de finish. Toch een strategie waar ik nog niet eerder van had gehoord maar wel erg interessant vond om te horen.

De whisky is gebotteld op 46% abv en is niet bijgekleurd of koud gefilterd.

As we speak word de whisky nog gebotteld. Een exacte hoeveelheid is nu dus nog niet te zeggen.

Wel kan ik vermelden dat de richtprijs voor deze whisky €499 is.

Op de neus geuren van verse honingraat, steenfruit, sinaasappelschil, kruidnagel, laurierblad, viooltjes, kersen, kokosschaafsel, lichte bijenwas hint.

Het palet is heel zacht en delicaat. Leer, steenfruit, boter, kinder bueno, lichte koffie, sinaasappel, sinaasappel schil.

De afdronk is korter dan je verwacht en misschien ook wel mag verwachten van een 25 jaar oude whisky. Ook hier weer steenfruit, leer, honing en een lichte kruidnagel toets met een vleugje cacao.

Ondanks dat ik de prijs erg heftig blijf vinden heeft de whisky wel echt mooie geuren en smaken. Al denk ik dat hij nog beter tot zijn recht zou komen met een iets hoger ABV.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Aberfeldy 25 year old
8.6
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *