Aberfeldy 12 years

Advertenties
Advertenties

Gegroet!

Vandaag gaan we het hebben over deze mooie whisky van Aberfeldy uit de gelijknamige distilleerderij.

De whisky komt uit Schotland uit het (central) highlands district. Hier worden malt whisky’s gemaakt met uiteenlopende smaken en aroma’s.

Toen ik 2 weken geleden door de folder van Gall&Gall zat te bladeren viel mijn oog meteen op die grote goudstaaf. Ik weet dat je eigenlijk niet moet kijken naar een mooie verpakking als je een goeie whisky zoekt… maar ik ben toch altijd snel te paaien voor een mooi uitziende fles of omhulsel.

Het oog wil tenslotte ook wat. Het duurde dan ook niet lang voordat ik overstag was en even een bezoekje bracht aan de plaatselijke Gall.

De whisky zit in een mooie gouden doos in de vorm van een goud staaf.

Dit komt omdat de distilleerderij gebouwd is op het land wat beroemd is om zijn goud stortingen.

Ze noemen hem ook wel “the golden dram”

Zodra je deze box opent zie je een een kaartje met wat leuke informatie over het ontstaan en de omgeving waar deze whisky gemaakt is. Ook zie je natuurlijk de mooie single malt klaar voor je staan. De fles zit in een plastic mal met een velvet look. Het oogt dus zeer strak. Rechts onder op het etiket zie je je batch nummer. Het is dan ook een gelimiteerde fles.

De kleur is natuurlijk een mooie, warme goud kleur. Een rijke en zachte whisky. Zodra je ruikt aan je whisky ruik je zachte tonen van kruiden en heel licht een rokerige geur. Kantel hem iets en je ruik juist meer wat fruitige aroma’s.

Tijdens het proeven van de whisky kan je hints van : chocolade, karamel, honing, kruiden en turf proeven. Een mooie volle whisky die je graag door je mond laat rollen. Met zijn volle en droge afdronk, kruidige nasmaak en hints van sinaasappels en honing blijf je van zijn smaak nog lang nagenieten.

Naar mijn idee is deze whisky echt een aanrader als je de stap wil zetten van de milde en zachte whisky’s naar de medium whisky’s. De whisky is 700ML en 40% alcohol.

Sommige mensen openen de fles en laten hem dan een aantal weken staan om hem een beetje “te laten openen” dit zorgt er voor dat de originele harde tonen wat verzachten.

Persoonlijk vind ik dat niet nodig. Maar hier is iedereen vrij in natuurlijk.

Met zijn prijs van €37,99 bij Gall&Gall is dit geen bijzonder grote aanschaf voor een heerlijke whisky.

Een dikke aanrader dus en een heerlijke whisky.

Ik zeg proost, laat het smaken, en bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert

5 antwoorden op “Aberfeldy 12 years”

  1. Weken open laten staan heeft bij jouw geen zin omdat zo’n fles bij geen weken overleefd. Maar serieus een mooi verhaal over een lekkere Whisky. 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *