Waterford luna, lakefield, hookhead, the cuvee 1.1

Hey people,

Vorig jaar hadden we dankzij Noortje van Whiskylifestyle een tasting van Waterford.

Een voor mij (op wat samples van Noortje na) een totaal onbekende distilleerderij en daarom dus extra leuk om die eens goed te gaan ontdekken. En dat hebben we die avond zeker gedaan !

We ontvingen een pakket met samples. Rijkelijk gevulde samples wel te verstaan! En dat was top want zo kon ik dezelfde whisky wel 3x proeven.

De tasting werd gegeven door brand ambassador Ian en alles werd verteld. Ik heb zelden een merk gezien die zo open is over hoe ze alles doen en waarom ze het zo doen. Ikzelf persoonlijk hou erg van openheid over een product dus ik vind dat Waterford hier grote punten scoort.

We starten hier met de luna 1.1.

Van deze whisky zijn er 21.000 flessen gemaakt en je koopt hem voor ongeveer €80. Hij is 3 jaar oud en heeft gerijpt in een vaten combinatie van first fill en nieuwe amerikaanse eiken, frans eiken en zoete wijn vaten (vin doux). De whisky is niet bijgekleurd en is niet koud gefilterd. Hij is afgevuld op 50% abv.

Ik vond deze Waterford de minste van de 4. Hij is voor mij erg jong en scherp.

Op de neus veel new make en hij is wat zuur. Ook yoghurt, witte peper, bloemig maar ook iets assigs.

Het palet heeft een lichte bitter met zwarte peper, peer en karamel. Ook trekt hij de mond droog.

De afdronk heeft een vleugje honing, kruidnagel en is wat bitter.

Ik gaf deze whisky 81 punten. Hoewel hij van meerdere mensen een hogere score krijgt valt dit voor mij niet in mijn straatje denk ik. Te jong en te scherp.

Bij Waterford draait alles om terroir. Zo is de luna bijvoorbeeld zelfs de eerste 100% biodynamische whisky. Gemaakt met biodynamisch gegroeide gerst. Laten we doorgaan met de Lakefield 1.1. Deze valt in de “single farm origin” lijn en dat betekent dus dat de gerst bij 1 boer vandaan komt. Nog iets waar Waterford erg open over is… waar halen ze hun spullen vandaan. Waterford heeft meer dan 80 Ierse boeren waar het mee samen werkt.

Van de Lakefield 1.1 zijn er 30.528 flessen gemaakt en hij heeft gerijpt in een vaten combinatie van first fill en nieuwe Amerikaanse eiken, frans eiken en een VDN vat. Dit is een dessertwijn, vino de naranja. De whisky is 3 jaar oud en kost je zo’n €65. Ook deze whisky is net zoals alle andere Waterford’s niet bijgekleurd en niet koud gefilterd en is afgevuld op 50% abv.

Op de neus vanille, mout, karamel, visolie en eikenhout. Verder citroen schil, appel, honing en hij ruikt vettig.

Het palet begint met een wow effect want dit is veel zoeter dan verwacht had. Dik en vettig mond gevoel met vanille, karamel, witte peper, chocolade koffie bonen en marsepein.

De afdronk heeft koekjesdeeg en is kruidig. Middel lang met vanille en eikenhout.

Voor mij was deze whisky 83 punten waard.

Op de website van de importeur de Monnik dranken staat onwijs veel interessante informatie over Waterford wat echt een aanrader is om te lezen als je jezelf dieper wilt verdiepen in het merk van Waterford.

Zo was het voor mij meteen duidelijk waarom terroir zo belangrijk is voor Waterford. Dat komt denk ik omdat de oprichter, Mark Reynier die je misschien kent van Bruichladdich, heeft natuurlijk ook onwijs veel ervaring in de wijnen. En daar is terroir natuurlijk erg belangrijk.

Laten we ons focussen op de hook head 1.1. Ook deze whisky is 3 jaar oud, niet koud gefilterd en niet bijgekleurd. Er zijn 30.066 flessen van gemaakt en hij kost je ongeveer €60. Qua vaten is het weer een mix van first fill en virgin Amerikaanse eiken en franse eiken en VDN vaten.

Op de neus zoet fruit, ananas, tropische vruchten en smeerkaas. Hij is wat jong/alcoholisch, karamel, witte peper en een frisse ziltigheid.

Het palet is vettig, moutig, zoetig en heeft smaken van eiken schaafsel, citroen, fruitig, zout vlees en specerijen.

De afdronk is medium lang, ziltig en fruitig met wat peper.

Ik gaf deze whisky 85 punten.

Tijd voor de laatste whisky uit het pakket. En voor mij ook de beste! The cuvee 1.1. Deze whisky is 4 jaar oud en er zijn 40.000 flessen van gemaakt. Voor zo’n €65 heb jij hem in huis en net als alle andere whisky’s van Waterford die we vandaag hebben besproken is ook deze whisky gebotteld op 50%.

Qua vaten is het hier ook weer een mix van first fill en virgin Amerikaanse eiken en franse eiken en VDN vaten.

Op de neus vanille koekjes, geroosterd brood, mout en toffee. Ook is hij fruitig met een klein beetje een alcohol punch. Ook suiker en frisse eucalyptus.

Het palet is romig, vanille, vettig en mout. appel, witte peper, rood fruit en kruidig.

De afdronk is kruidig met hout tannines, alcoholische prikkeling op de tong, kruidnagel, zwarte peper, middel lang en vanille.

Deze whisky gaf ik 86 punten.

Wat mij op viel is dat Waterford wel een eigen smaak heeft. Een bepaald moutig karakter wat in de whisky’s steeds weer terug komt. Heel tof om zo eens dieper in de wereld van Waterford te duiken.

Het blijft natuurlijk veel geld voor zulke jonge whisky. En dat gaf Ian ook toe. Maar vanwege hoe hun whisky maken. Met de boeren. Met terroir. Met alle terroir bij elkaar houden enz. enz. Komen de kosten gewoon stukken hoger. En dat verklaart dan natuurlijk ook wel de hogere prijs.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *