Highland Park 1986, Rare Ayrshire 1974, Tomatin 1976 (MO ÒR Collection)

Laten we 2023 goed afsluiten ! Voor mij was dit een heel mooi whisky jaar waarin ik echt hele mooie whisky’s heb kunnen en mogen drinken en op die manier wil ik hem dan ook afsluiten.

Vandaag bespreken we 3 zeer mooie flessen uit de MO ÒR collectie. Een 24 jaar oude Highland Park, een 36 jaar oude rare Ayrshire & een 34 jaar oude Tomatin.

Het kan zijn dat je de MO ÒR flessen herkent maar het kan ook zo zijn dat MO ÒR je totaal niks zegt en dat zou op zich goed kunnen want eigenlijk zijn de flessen altijd enkel toegankelijk geweest voor de mensen die investeren bij Scotch Whisky Investments in Sassenheim of enkel voor wat zeer exclusieve hotels en bars.

Inderdaad MO ÒR is het merk van Michel Kappen. Ook wel bekend als the whisky talker.

Bij SWI ben ik al eens op bezoek geweest en daar heb ik een uitgebreid verslag van geschreven die je hier kan lezen.

Dankzij een sample van whisky aan huis heb ik al eens een Laphroaig kunnen reviewen van MO ÒR maar ze hebben besloten MO ÒR wijder te trekken en ook beschikbaar te stellen voor de consument. Al is het nog steeds op zeer exclusieve basis.

Via de website van MO ÒR (wat trouwens staat voor mijn goud) kan je nu een aanvraag doen om de volgende set te bestellen:

  • BOWMORE 1968 | 42Y
  • TULLIBARDINE 1965 | 44Y
  • GLEN MORAY 1971 | 39Y
  • RARE AYRSHIRE 1974 | 36Y
  • TOMATIN 1976 | 34Y
  • MILTONDUFF 1980 | 30Y
  • HIGHLAND PARK 1986 | 24Y
  • MACALLAN 1991 | 19Y

Bovenstaande set kost je €10.781,25.

Uit deze zeer indrukwekkende lijst bespreken we vandaag 3 whisky’s.

Van deze highland park zijn 300 flessen gebotteld.

De whisky is gedestilleerd in 1986 en heeft 24 jaar gerijpt in een bourbon hogshead. De whisky is gebotteld op 46% en is uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus heeft deze whisky geuren van citroengras, heide en een citroen schil op een barbecue. Ook limoen partjes, hooi en heel subtiel wat rook. Verder tabak en de geur van eikenhout.

Het palet heeft best wat hout invloeden, maar niet vervelend. Citroen, rook, witte peper, as, tabak, peer en kruidige mannen parfum. Ook een klein vleugje perzik vind je in het palet.

De afdronk is medium lang, kruidig, kaneel stokjes, vanille, parfum en eiken.

Flink wat hout invloeden in deze highland park maar het klopt zeker in het geheel en dat maakt het absoluut een genot om van te nippen.

highland park 1986
8.8

Rare Ayrshire…. Het is iets wat je niet vaak ziet en als je het al tegenkomt is het eigenlijk voor de normale mens bijna onbetaalbaar. Waarom is deze Ayrshire zo bijzonder ?

De whisky komt uit de legendarische Ladyburn distilleerderij. Een distilleerderij waarvan het heel goed mogelijk is dat je er nog nooit van heb gehoord want deze distilleerderij heeft slechts 9 jaar bestaan. Van 1966 tot 1975. Op dit moment staan er slechts zo’n 88 flessen van Ladyburn op whiskybase.

Voor mij was het dan ook de eerste keer dat ik een Ladyburn dronk.

De whisky is gedestilleerd in 1974 en gebotteld in 2010. Voor 36 jaar heeft deze whisky gerijpt in een first fill bourbon barrel. Gebotteld op 46% en 261 flessen beschikbaar. Uiteraard ook weer niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus veel wax, gras, zandkoekjes, houtschaafsel en griesmeel. Ook peer, perzik snoepjes, viooltjes, mango, gekookte appel en brinta pap.

Het palet is een beetje funky met wax, eikenhout en wat grassig. Ook toffee, vanille stokjes, beetje menthol, bloemetjes en grapefruit.

De afdronk is vrij lang met menthol en een kleine bitter van het hout. Wat pepers, bloemen, een lichte hint van wax wat langzaam weg ebt en honing.

Wat een whisky ! Dit is Genieten met een hoofdletter G. Jammer dat Ladyburn vaak zo ongrijpbaar is want dit is top spul.

rare ayrshire 1974
9

De volgende whisky is een 34 jaar oude tomatin uit 1976 en gebotteld in 2011. Wederom gebotteld op 46% (bijna alle whisky’s uit de MO ÒR collectie worden op deze sterkte gebotteld) en uiteraard net als alle andere niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Na 34 jaar rijpen op een sherry butt kwamen er 954 flessen uit. Toch een flinke hoeveelheid voor een single cask.

Op de neus zeer fijn tropisch fruit, zoete haribo snoepjes, klein beetje eikenhout, gekookt fruit en zoete tabaksbladeren. Ook is de whisky wat waxachtig in de neus. Verder drakenfruit, abrikozen marmelade, sultana, oud leer, dennenhoning, sinaasappel jam, passievrucht, mango sorbetijs em in de verte een zachte oude sherry geur.

Het palet heeft wax, sherry, tabak, appel zuurtjes, haribo snoepjes, gekookt fruit en sultana. Ook marmelade, rode jam, veel tropisch fruit, ananas, kaneelstokjes van de kermis, bosvruchten thee en leer.

Het palet is lang met smaken van wax, leer, tabak, heel veel fruit, eikenhout, snoepgoed en eigenlijk… al het bovenstaande.

Wauw. Alles klopt hier. Ik denk dat ik oprecht bijna 2 uur over dit glas heb gedaan. Zo genieten was dit. En wat zonde dat het glas leeg was. Dit is een absoluut een geweldige whisky.

tomatin 1976
9.3

Wat een traktatie om zo het jaar af te sluiten.

Iedereen bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *