Hey people!

Afgelopen december was ik zoals elk jaar weer eens jarig. Van mijn schoonouders en schoonzusje heb ik toen een tripje naar de jopenkerk gehad om daar een lekkere bierproeverij te doen en even wat te eten.

Een paar dagen geleden was het dan zo ver! Tijd voor een ritje naar Haarlem!

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de jopenkerk gehoord en wist ik niet dat jopen bier zo dicht bij mijn woonplaats werd gemaakt.

Na een kort ritje kwamen Edith en ik aan bij de jopenkerk. We konden bijna voor de deur parkeren dus dat was top.

We liepen naar binnen en holy shiiiiit wat was het druk!

Na een half uurtje wachten ongeveer kwam er een tafeltje vrij. Ondertussen kon je al een biertje bestellen maar we vonden het wel zo leuk om er echt even voor te gaan zitten.

We hadden een mooi plekje waar je alles goed kon bekijken. Qua plekjes was het wel gewoon wie het eerst komt die heeft de plek. Dus sta je even niet op te letten dan is er al iemand die op het plekje zit waar jij wilde zitten.

Al snel kwam de serveerster onze bestelling opnemen. Ik had de “tasting divine beer”. Hierbij krijg je 3 proefglazen, 2 bitterballen en een groot glas bier naar keuze.

We gaan natuurlijk van links naar rechts en beginnen met het biertje genaamd “Adriaan”. Een heerlijk verfrissend wit biertje. Bij de eerste slok wist ik het meteen als we van de zomer op het strand zijn en ze schenken daar de Adriaan dan neem ik die zonder twijfel! Wat een heerlijk zomers biertje en goeie dorstlesser!

Een zeer zacht biertje met frisse en fruitige smaak.

De Adriaan heeft een lijst aan prijzen die hij al gewonnen heeft en dit begreep ik meteen!

Ook leuk om te vermelden dat de Adriaan niet voor niks zo heet. Hij is vernoemd naar de stadsmolen de Adriaan. In 1932 is deze afgebrand en Jopen heeft de heropbouw gesponsord met de verkoop van dit biertje.

De adriaan is 5% alcohol.

Het 2de biertje was de “mooie nel” IPA.

Eerlijk gezegd. Ik haat IPA bier! Die droge mond die je er van krijgt en die tonic achtige afdronk. Gadver! Helemaal niet mijn ding. Ik heb hier dus ook niet zoveel van genoten haha.

Wel vond ik het toch een beetje een zurig fruit biertje.

Maar ik heb hem snel achterover gegooid om door te gaan naar de volgende haha.

De mooie nel is 6,5% alcohol.

Biertje 3 was de “ongelovige thomas”

Met zijn 10% alcohol de afsluiter van mijn 3 tasting glazen.

Dit is echt een erg lekker biertje om op een mooie avond het liefst wanneer het een beetje nat en koud is eens open te trekken. De smaken die ik erin herkende was karamel, chocolade en toffee. Een mooi verwarmend bier.

De ongelovige thomas heet natuurlijk niet zomaar zo. Hij is vernoemd naar de apostel Thomas die niet geloofde dat Jezus uit de dood was opgestaan.

Toen mocht ik nog een groot glas uitkiezen.

Ik twijfelde heel erg tussen een kruidig biertje of een biertje gerijpt op whiskey vaten. Ik kreeg van de ober een klein beetje jopen polished black and gold te proeven om me te helpen in mijn keuze.

Dit biertje is 9.5% alcohol en heeft 300 dagen op jack daniels vaten gerijpt.

Erg lekker want je proefde wel echt in de afdronk dat hij op whiskey vaten had gelegen maar ik ben uiteindelijk toch voor het kruidige bier gegaan!

Dit was de “KOYT”

De KOYT is een donker bier zoals je ziet. Het biertje heeft een alcohol percentage van 8,5%.

In het begin vond ik het biertje vrij plat van smaak maar ik weet eigenlijk wel zeker dat dat kwam door de black and gold. Deze was iets krachtiger van smaak waardoor het totale smaakpallet van de KOYT weg valt.

Ik heb hem dus even laten staan en wat snacks bij besteld om de smaakpapillen wat te resetten.

Hierna opende het bier zich in een lekker kruidig biertje. Het biertje heeft een nasmaak waar je redelijk lang van geniet.

Funfact is dat dit bier wordt gemaakt met gruit. Een kruidenmengsel uit de middeleeuwen met ritueel geplukt gagel.

Gagel zou een hallucinerend effect hebben en de enigste manier om dit te vermijden dient gagel geplukt te worden bij volle maan door… en nu komt het… naakte heksen!

Ondertussen was het ook wel tijd om te eten.

We bestelde allebei de brouwers burger.

Deze burger wordt bereid in het 2de biertje uit de proef serie de mooie nel.

Na deze burger viel mijn oog op een biertje genaamd “Jopen meesterstuk 2018 JDRW”.

De JDRW staat voor jack daniels rye whiskey. Als whisky liefhebber klonk dit natuurlijk erg verleidelijk.

Weer een biertje wat gerijpt is op jack vaten dus! En wel 320 dagen om precies te zijn.

Ook ligt dit bier op verse whiskey vaten. Hierdoor is het meesterstuk op een 13.5% alcohol uitgekomen!

De eerste slok die ik nam van dit bier. Wauw! Gewoon wauw! Zoiets heb ik echt nog nooit geproefd. Er zit zo onwijs veel smaak aan dit bier dat het gewoon lastig is om te omschrijven. Dit moet je gewoon echt ervaren!

Warme smaken komen je tegemoet! Kruidige smaken, de smaak van whiskey samen met kaneel, toffee, karamel, vanille. Een ware smaak bom!

Het biertje mag dan wat aan de prijs zijn, €7,50 om precies te zijn. En in de jopenkerk zelfs €9,70! Maar dit is hij zeker ook gewoon waard! Een meesterwerk met recht!

Dit is oprecht het meest bijzondere en lekkerste speciaal biertje wat ik ooit gedronken heb en raad deze iedereen aan om ooit eens geproefd te hebben.

Je wordt gegarandeerd omver geblazen door dit meesterwerk.

Dat was het alweer.

Mijn ervaring met de jopenkerk.

Ik raad elke bier liefhebber en vrienden groep aan om ooit eens hier gezellig een middag te spenderen. Je zal er absoluut geen spijt van krijgen!

Als afsluiting heb ik voor jullie nog een paar leuke weetjes over Jopen.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit artikel.

Hebben jullie een favoriet jopen biertje?

Cheers!

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *