Hey people,
Toen mijn opa 85 werd heb ik hem een speciale fles kado gedaan. Ik zei: “opa, we gaan binnenkort samen iets leuks doen. Wat dat is… dat houd ik nog even geheim maar ik neem u ergens mee naartoe. Wel wil ik u nu deze bijzondere fles al geven. Dan trekken we hem samen open aan het einde van die dag”.
Maar…. Corona kwam en de fles bleef nog 2 jaar dicht bij mijn opa thuis in de kast en ook ons uitstapje kon niet door gaan. Maar laatst was het dan eindelijk zover ! Eindelijk konden we samen naar the unseen collection in Sassenheim. Iets wat al zo lang op de planning stond ging eindelijk door. En aan het einde van de dag genoten we samen van een bijzondere glenfarclas.
In deze blogpost bespreken we onze trip naar the unseen collection in Sassenheim. Voor de blog over de whisky die we samen dronken klik je hier.
Rond de klok van half 1 hadden wij een afspraak staan met Thomas van scotch whisky investments (*SWI). We werden warm ontvangen door een zeer aardige mevrouw en door thomas die ons wat te drinken aanbood.
Ik had meerdere vragen voor Thomas en hij beantwoordde ze allemaal een voor een onder het genot van een lekker kopje koffie en een glas water.
Het eerst wat opvalt zodra je de trap omhoog loopt zijn 3 mega muren vol met bottelingen van hun eigen merk Mo Or. Ik heb dankzij whisky aan huis een fles van hun kunnen proeven. Dit was een mooie Laphroaig uit 1990.
Zo ontstond er een gesprek over Mo Or en Thomas vertelde dat ze op dit moment zo’n 2000 verschillende vaten hebben liggen in schotland. Op dit moment zijn ze bezig om meerdere bonded warehouses te kopen zodat ze dit merk goed kunnen laten groeien. Waar de markt focus voor Mo Or ligt is nog niet bekend. Daarover zijn ze nu in discussie met elkaar. Het doel van Mo Or is wel het maken van zo oud mogelijke whisky als het vat waar het in ligt toe laat.
Ik vroeg me ook af waarom SWI zich eigenlijk richt op de schotse whisky. En niet whisky in het algemeen. Want een Ierse whiskey zoals bijvoorbeeld Midleton heeft zich toch ook wel bewezen als investering… maar dit komt dus omdat de schotse whisky markt de beste gedocumenteerde markt is en omdat deze toch het meeste rendement oplevert.
Op mijn vraag waarom je bij SWI pas kunt investeren vanaf 1 ton was er een duidelijk antwoord. Omdat het vanaf 1 ton haalbaar is. Bij SWI hebben ze natuurlijk een prachtig pand met mensen die voor jou investeren met jouw geld. Ook die moeten betaald worden natuurlijk. Klinkt allemaal erg logisch maar de toekomst plannen die Thomas vertelde klonken erg interessant.
Ze zijn namelijk bezig met “the SWEX”. The scotch whisky exchange! Eerder heten het platform world whisky index. SWEX is een online beurs waar beleggers whisky kunnen verhandelen.
Ik kwam er achter dat ik hier blijkbaar al een account had en heb even rond gekeken. Het is vrij makkelijk. Je maakt een account aan en je moet je even verifiëren. Maar daarna ben je ready om een online portfolio op te bouwen.
Op the SWEX kan jij dus whisky’s kopen en verkopen. Je kan oproepen plaatsen voor bepaalde flessen en je bouwt dus een portfolio op bij SWI. Je kan de flessen claimen die je gekocht heb uiteraard. Het zijn tenslotte jouw flessen maar sommige whisky’s hebben een ankertje naast zich staan. Deze flessen zijn zo bijzonder en zijn verankerd. Deze kunnen dus wel van portfolio ruilen maar niet worden geclaimed.
De SWEX staat nog in de kinder schoenen om het zo te zeggen maar er wordt dit jaar flink aan gewerkt. Misschien iets om in de gaten te houden dus. klik hier om naar de SWEX te gaan.
Ik hoop dat je ooit misschien ook je flessen uit je privé collectie toe kan voegen. Het is namelijk wel een erg goeie en overzichtelijke site om eventueel het rendement van je flessen bij te houden.
Het was voor ons tijd om het museum te gaan bekijken. Hier staat de unseen collection van valentino zagatti. Een prachtige collectie! De meest bijzondere collectie ter wereld. Toch bijzonder dat zoiets in ons kleine landje staat.
Ik heb mijn ogen uit gekeken. En om eerlijk te zijn kwam ik ogen te kort daar. Wat een flessen. Bijna 3000 stuks staan daar tentoongesteld in een mooie en eervolle manier aan het levenswerk van meneer Zagatti.
Wat kan je zoal verwachten:
- De oudste whisky ter wereld. (Uit 1843)
- Er bestaan nog maar 6 flessen parkmore. 4 staan er hier in dit museum.
- Een glen grant uit 1877. De oudste vintage single malt ter wereld.
- De eerste whisky’s die een finish kregen na te hebben gerijpt. En dankzij deze glenmorangie’s hebben wij nu dus cask finishes. Want hierdoor ontstond een trend.
En nog veel en veel meer bijzondere whisky’s.
Hans en Becky Offringa hebben een prachtige boekenset gemaakt over deze collectie en er is ook een documentaire gemaakt die zeker die moeite waard is. Die kan je hier gratis bekijken.
Na het museum te hebben bekeken kregen we nog een whisky te proeven. In de hoek staat een whisky vat. Hier worden alle restjes van proeverijen in gegooid wat het allemaal is… geen idee het is in ieder geval op vat sterkte (zo ongeveer 60%) en de jongste whisky is 15 jaar. De oudste 40.
Hier zaten we nog even na te kletsen over al het moois wat we hebben bekeken.
In de documentaire heeft dhr Kappen het over het afstand doen van de collectie ooit. Het moet want de investeerders die het mogelijk hebben gemaakt willen ook hun geld terug zien natuurlijk. De intentie is wel om de collectie bij elkaar te houden. De collectie is zo uniek dat het zonde is om deze collectie uit elkaar te trekken. Of de collectie altijd in Sassenheim zal blijven is dan niet bekend. Waarschijnlijk zal het ooit naar een andere investeerder gaan. Misschien blijft het dan als nog in Sassenheim staan. Misschien ook niet. De tijd zal het leren.
Op dit moment is het museum nog steeds gesloten voor publiek. Dit is vanwege de corona pandemie. Ik had jullie graag willen vertellen dat het museum weer open ging binnenkort maar dit is helaas niet bekend. De verwachting is bij SWI wel dat hij weer open gaat voor publiek. Maar wanneer dat is laten we voor nu in het midden.
Ik hoop persoonlijk snel. Ik hoor zoveel mensen over deze collectie. Mensen willen dit zo graag met hun eigen ogen zien. Menig whisky liefhebber wordt hier toch echt wild enthousiast van. Zoals het hoort natuurlijk! Ook is er met meneer Zagatti volgens mij afgesproken dat de collectie aan het grote publiek tentoongesteld moest worden. Dus hopelijk pakken ze snel de draad weer op bij SWI wat betreft de collectie bezichtigen want er zijn onwijs veel mensen die dit maar wat graag willen zien heb ik ondervonden.
Houd de website van the unseen collection in de gaten om te kijken wanneer het museum weer open gaat.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.