Hey people!

Vandaag is het weer tijd voor een gastblog. Deze keer is het woord aan mijn schoonzusje.

Wat begon als een vraag van de vriendin van me broertje of ik eens een lege fles whisky wilde bewaren voor een project liep al snel uit tot ik bewaar elke lege fles voor je haha. Nu maakt ze er super toffe lampen van en ik had gevraagd aan haar of ze niet een gastblog er over wil schrijven hier op confessions of a whisky freak. Dus hierbij de gastblog van Isabelle.

Hoi mensen!

Isabelle van de Instagram Freakystekkie hier!

Even snel voorstellen; @freakystekkie is een Instagram pagina die ik samen met een goeie vriendin (Elize) deel, we hebben deze pagina aangemaakt om onze “significant other” ietwat te verlichten van onze planten gekte. Als je onze Instagram pagina dan ook bezoekt zijn er veel foto’s te vinden van planten én voor de mensen die het nodig hebben; planten tips!

Elize en ik werken namelijk allebei bij de Intratuin en daarnaast volg ikzelf de opleiding Biotechnologie, dus genoeg planten kennis hier! Mochten jullie dan ook ooit vragen hebben over je plant, DM ons gerust!

Maar waarschijnlijk denk je nu ‘’wat moet zo’n planten gekkie nou op een whisky blog?’’. Naast de plantjes houd ik mij ook regelmatig bezig met verschillende DIYs! Zo maak ik wel eens een flessenlamp van whisky flessen. Aangezien het drinken van whisky niet helemaal mijn ding is, drinkt Robbert de flessen leeg en maak ik van die flessen een lamp die ik doorverkoop, zelf ophang of aan vrienden geef. Wil je weten hoe je ook zo een toffe lamp maakt? Lees dan gezellig mee!

Voordat we kunnen beginnen met hoe je een whisky lamp maakt moet je eerst wat dingen bij elkaar verzamelen:

• Whisky fles(sen).
Ik gebruik voor de lamp van vandaag de Fire & Cane fles van Glenfiddich

• Mooie tak, pallet of iets anders waaraan je je fles(sen) wilt hangen.
Ik gebruik voor de lamp van vandaag een oude houten spoel van De Weldaad.

• Huishoudsnoer met twee aders (zonder aarde aansluiting).
Gamma.

• Lamphouder.
Gamma.

• Lampje.
Gamma.

Nadat je je fles hebt leeggedronken (het veiligst is natuurlijk maximaal een dag van te voren) is het tijd om deze schoon te maken! Spoel je fles een aantal keer goed om met heet water, vul de fles met een beetje afwasmiddel en vul dit aan met heet water. Schudt de fles met de dop of je duim erop en giet deze leeg.

Spoel de fles nog een aantal keer om met heet water om het overige zeepsop weg te spoelen en laat de fles drogen. Doordat de lamp die ik vandaag ga maken maar één fles bevat heb ik wat minder werk, maar als je veel flessen wilt gebruiken voor je lamp raad ik het aan deze de dag van te voren al schoon te maken zodat ze op tijd droog zijn.

Nu je fles droog is komt het spannendste gedeelte, namelijk de onderkant eraf snijden! LET OP, zet hiervoor een veiligheidsbril op in verband met rondvliegende glasscherven.

De beste methode die ik, of eigenlijk mijn vriend want ik ben wat elektrische zagen betreft echt een held op sokken, ondervonden heb hiervoor is door een slijptol te pakken en de onderkant eraf te zagen. Neem hier lekker de tijd voor om een zo mooi en recht mogelijke rand te maken. Voor de stap daarna heb je ook veel geduld nodig: schuren. Om later jezelf niet aan het glas te snijden moet het glas opgeschuurd worden. Dit kan met de hand maar voor het gemak ben ik eerst met een slijpmachine begonnen en heb ik het afgewerkt met de hand.

Nu je fles klaar is kan je uitmeten hoeveel huishoudsnoer je nodig hebt en de lamphouder eraan klikken. Ook kan je uitmeten waar en hoe je je lamp wilt bevestigen aan je tak/pallet/oid. Rijg de lamp aan het snoer en draai het lampje er alvast in. Je hebt hier de optie om de lamphouder aan je fles te lijmen maar omdat het wisselen van een lampje net iets makkelijker gaat als je de fles gewoon op kan tillen doe ik dat eigenlijk nooit. Bevestig je lamp aan je tak/pallet/oid en hang hem op!

Omdat we vandaag met een houten spoel werken heb ik hier eerst een gat in geboord om vervolgens het snoer hier omheen en door het gat heen te winden. De spoel werkt voor deze lamp als lamphouder waardoor deze lamp tegen een muur aan bevestigd moet worden. Door het snoer aan het kroonsteentje in de muur te bevestigen en de spoel op een schroef erbij te hangen heb je je lamp bevestigd, super makkelijk! Hang de spoel wel zo op dat je het kroonsteentje in de spoel kan stoppen en de bevestigingsplek kan verbergen.

Maar wat nou als je meerdere flessen gebruikt? Dat vergt iets meer creativiteit. Voor deze pallet lamp heb ik de drie draden eerst naar een vrij breed kroonsteentje gebracht, om vervolgens één draad te hebben die in verbinding kan staan met het kleinere kroonsteentje van het plafon! Mocht je ook zo’n constructie maken, let dan wel goed op dat de blauwe en bruine draad elkaar niet raken. Tape het eventueel af met isolatietape om mogelijke kortsluitingen te voorkomen. Doordat de pallet wat breder is en er een plant over deze lamp valt is het kroonsteentje verborgen. Mocht dat nou niet kunnen, dan kan je altijd alle draden omhoog brengen en ze in de lamphouder met elkaar verbinden. Dat is iets meer priegelwerk maar uiteindelijk krijg je eenzelfde soort resultaat! Kijk maar naar deze Jack Daniels lamp!

Wanneer de bedrading klaar is en het resultaat naar wens is vergt er nog maar één stap: de lamp aanzetten en van je resultaat genieten! Ik ben super benieuwd naar wat jullie allemaal gaan maken dus post je lamp op Instagram en tag @freakystekkie en @confessionsofawhiskyfreak in je post! Zo kunnen wij zien met wat voor toffe ideeën jullie zijngekomen. 

Bedankt voor het lezen and stay freaky! Isabelle

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *