3. whisky fles ecosysteem (gastblog)

Hoi mensen!

Isabelle van de Instagram Freakystekkie hier! Ik heb al eerder een gast blog geschreven over whisky lampen. Maar voor de mensen die die DIY overgeslagen hebben; Freakystekkie is een Instagram pagina die ik samen met een goeie vriendin (Elize) deel. Onze posts bestaan voor 99% uit plant gerelateerde onderwerpen en de overige 1% bestaat uit Elize haar illustraties en mijn random DIY´s.

En deze blog gaat over een van die random DIY´s! We gaan namelijk een ecosysteem maken met een whisky fles.

Misschien zijn sommige van jullie hier al mee bekend maar even voor de duidelijkheid, een ecosysteem is kortgezegd een soort zelf waterende plant. Super handig voor als je je planten vaak water vergeet te geven of voor als je je planten vaak verzuipt.

Voor deze DIY heb je weer een aantal spulletjes nodig:

• Lege whisky fles met goed sluitende dop/kurk


Ik gebruik vandaag deze prachtige fles van NC’NEAN(dankjewel Singlemaltman voor het opsturen van jouw fles). Zorg ervoor dat het glas van je fles ongekleurd/licht gekleurd is. Leuke etiketten kan je natuurlijk wel laten zitten, zolang de plantjes maar genoeg licht kunnen krijgen.

• Steentjes


Je kan decoratieve steentjes, hydro korrels of kiezels gebruiken. Net wat je mooi vindt, ik gebruik vandaag de Plant Terrarium Drainage Stenen van Esschert Design.

• Houtskool

Je kan bij tuincentra speciaal actieve koolstof kopen voor terraria, maar je kan ook gewoon houtskool gebruiken (wel even kleinmaken voordat je het in de fles stopt).

• Potgrond

Ik gebruik vandaag de Binnenplanten grond van de Intratuin. Dit soort potgrond bevat minder grote stukken turf en er is al extra plantenvoeding aan toegevoegd.

• Plantjes!

Ik gebruik vandaag deze super schattige Pilea glauca.

Net zoals bij de vorige DIY raadt ik je aan de whisky fles minimaal een dag van te voren schoon te maken zodat hij goed kan drogen! Maak de fles schoon door deze een keer om te spoelen met heet water, vervolgens te vullen met wat afwasmiddel en heet water. Schudt de fles met je duim of de dop erop en spoel vervolgens drie keer om met heet water. Laat de fles goed drogen zodat de aarde niet aan de fles blijft vast plakken als je hem vult.

Voor de volgende stappen kan een trechter/lange buis je helpen. Vul de fles eerst met wat steentjes, zo creëer je een drainage systeem voor het water. Vul de fles verder aan met een laagje aarde en houtskool. De houtskool zorgt ervoor dat er geen schimmels in je ecosysteem komt en houd je plantjes gezond. Maak als het nodig is het glas in je fles schoon met een kwast. Nu kan je de plantjes plaatsen! Plaats de kleine plantjes eerst, doordat de flessenhals vrij smal is, is het een beetje een priegelwerkje maar je kan de fles een beetje kantelen of iets van een lange pincet, een satéprikker of de kwast gebruiken om je plantjes op de juiste plek te krijgen. Denk eraan dat plantjes ook groeien, dus plaats minder plantjes dan je nodig denkt te hebben.

Tip! Plaats lage hangplantjes tussen je wat hogere plantjes om een leuk effect te krijgen, de hang plantjes zullen namelijk de bodem bedekken!

Maak als het nodig is het glas van de fles van binnen schoon met een kwast. Als je droge grond gebruikt kan je de fles ook met een plantenspuit schoonmaken door hiermee naar binnen te spuiten, je geeft je plantjes dan ook gelijk water. Als je vochtige grond gebruikt hoef je je plantjes geen water te geven. Je kan nu de bodem nog bedekken met kleine decoratieve steentjes, mos, houtsnippers of zand. Laat de fles voor vijf dagen open staan waarna je hem kan sluiten met de dop/kurk van de fles. Je ecosysteem is nu gereed om voor zichzelf te zorgen! Het enige onderhoudt aan je ecosysteem is om je fles te openen als er veel condens in de fles aanwezig is.Je kan de fles dan net zolang open houden totdat de condens weer weg is, dan kan je de fles weer sluiten. Mochten de plantjes te groot worden dan zijn er online speciale schaartjes aanwezig om je plantjes te kunnen snoeien.

Naast een whisky fles kan je natuurlijk wijnflessen of andere leuke afsluitbare vaten (wekpotten etc.) gebruiken! Deel dan ook een foto van je ecosysteem en tag @confessionsofawhiskyfreak en @freakystekkie in je post zodat we kunnen zien waar jullie mee gekomen zijn! Mocht je vragen hebben over je ecosysteem of over je plantjes dan kan je ons altijd dm’en!

Bedankt voor het lezen and stay freaky! 

Isabelle

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *