Hey people!

Een tijdje geleden kwam ik dit product tegen van spek amsterdam tegen. Een flesje met daarin hout snippers van oude whisky vaten. Als whisky freak had dit natuurlijk meteen mijn aandacht! Een paar dagen later stond de postbode voor de deur met mijn flesje whisky snippers.

In mijn pakket zat een fles met daarin whisky snippers. Verder had ik nog 2 navul potjes erbij. 1 navulling van whisky vaten en 1 navulling van rum vaten.

De whisky vaten die gebruikt worden zijn een mix van schotse vaten. Niet van 1 distilleerderij maar een mix dus van allerlei vaten uit verschillende distilleerderijen.

Wat mij meteen opviel is dat de rum snippers vele malen groter zijn dan de whisky snippers.

Nu denk je misschien nog…. oke dit klinkt leuk tot nu toe. Maar…. wat moet ik er mee doen?

Nou… je kan zeg maar simpel gezegd je eigen drank er een beetje mee maken!

In de fles gooi je een blanke alcoholische drank. Jenever, wodka, gin enz.

Je kan je drank dan een “smaak boost” geven van de snippers.

Maar…. ik zou natuurlijk geen whisky freak zijn als ik er niets whisky gerelateerd mee deed.

Dus… wat gaat er in een whisky vat? Juist! New make spirit!

Dus ik ging opzoek naar new make spirit.

En die vond ik! Deze new make spirit kom uit de ierse Teeling distilleerderij. Dit is een poitin. Ook wel de ierse moonshine genoemd. Niet helemaal hetzelfde als een new make spirit die voor whisky word gebruikt maar wel iets uit een whiskey distilleerderij.

52.5% alcohol en 3x gedestilleerd zoals de meeste ierse whiskey’s.

We gaan dus eigenlijk een Ierse whiskey laten rijpen op een schots whisky vat. Want dat is inprincipe wat je doet. Je laat je whisky rijpen op een “vat” maar dan in een glas en in het klein. Snap je het nog haha.

Je zou misschien denken Ierse whiskey laten rijpen op Schotse vaten. Vloeken in de whisky kerk! Maar ik ben juist benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Het zachte van de Ierse whiskey gepaard met de smaakbommetjes van de schotse Whisky.

Voor de rum snippers heb ik ook al een heel erg gaaf idee wat ontstaan is door een facebook gesprek. Wat dat wordt houd ik nog even als verassing.

Met de laatste navulling whisky snippers wil ik het liefst een schotse new make spirit er op laten rijpen.

Zoals je ziet adviseren ze om het product 8 weken te laten rijpen. Doe dit op een donkere en koude plek. Mijn fles staat in de schuur buiten op dit moment.

Ik denk dat ik mijn fles iets langer nog laat rijpen. Filter je eigen gemaakte whisky wel even door een koffie filter als het klaar is. Dit is erg belangrijk zodat je alle hout restjes er uit haalt.

Hierna kan je heerlijk genieten van je eigen gemaakte whisky.

Hier heb ik de new make spirit net in de fles gedaan. Zoals je ziet heeft het nog de gewone blanke kleur.

Je kan onder op het label alle informatie opschrijven over je whisky. Ikzelf heb dat op een ander papiertje geschreven en er op geplakt. Dit zodat ik het nog vaker kan gebruiken.

Ik zal deze blog soms eens een update geven en hem dan weer delen. Zo kan je volgen hoe het proces verloopt van mijn whisky.

Zocht je nog een kado voor de feestdagen of voor een verjaardag? Dan is dit natuurlijk wel het perfecte kado voor de whisky liefhebber!

Shop hem hier !

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert

—————-

Update:

Heyhey! Daar zijn we weer.

Vorig jaar schreef ik de blog hierboven. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder en is dit een veel langer experiment geworden dan dat ik dacht toen ik de eerste woorden hierover typte.

Het eerste idee was om verschillende stylen te proberen. Maar helaas was de new make die ik als idee had niet goed beschikbaar en een new make van een bekendere distilleerderij is vaak vrij duur. Dus ik kwam op het idee om het kleine experiment wat ik hierboven begon uit te breiden naar iets groters.

Want wat gebeurd er als je langer dan 8 weken het hout er in laat. En wat gebeurd er als je meer hout toevoegt? Dit waren allemaal vragen waar ik best nieuwsgierig naar was. Dus een mooi excuus om dat zelf te gaan ondervinden!

De new make poitin van teeling vond ik een erg bloemig karakter hebben met een lichte fruitigheid. Verder niet super boeiend. Het alcohol gehalte is 52.5%

In dit glas hierboven hebben dus de whisky snippers gezeten die ik in de fles heb gedaan zoals je heb kunnen lezen in het eerste gedeelte van de blog. Dit heeft er 6 maanden in gezeten ipv de voorgeschreven 8 weken.

Half jaar sample: hier is duidelijk het bloemige en fruitige in te ruiken uit de new make die we hebben gebruikt voor dit project. Maar… ook wat van turf en dat zat er zeker eerst niet in! Verder weinig veranderingen op de neus.

Het palet. Wow! Daar zit een grote verandering in toch wel. Want hoewel op de neus de turf nog wat onderdrukt werdt door het bloemige. Knalt het in het palet eruit. Echt veel meer turf dan de neus doet vermoeden. Verder wat pittigs als een beetje kruidnagel. Dit is best wel goed te doen eigenlijk. Dit zou perfect zijn voor in de zomer. Lekker in het zonnetje een tumbler glas in je hand en dan dit uitschenken over een paar ijskoude whisky stenen. Ik zie het al helemaal voor me!

Na deze 6 maanden voegde ik nog een potje toe met ex whisky snippers. Je kan namelijk ook de Refill potjes kopen bij hun.

De fles “whisky” had nu dus een dubbele dosis aan ex whisky cask hout. Dit liet ik weer op een donkere plek staan voor weer eens 6 maanden.

1 jaar sample: de neus is niet super veel veranderd al lijkt hij wel wat boteriger geworden en wat voller op de neus.

In het palet gebeurd de actie vooral. Het turf achtige wat zo duidelijk aanwezig was in het eerste half jaar is nu wat meer naar de achtergrond gedrukt. Je hebt nu meer smaken van peper en hout. Maar ook kaneel en kruidnagel. De afdronk is eigenlijk verrassend lang voor zoiets “simpels”. In de afdronk komt met wat lucht erbij en gesmak na een tijdje dat bloemige weer terug uit de new make.

Ik had ook nog een refill potje met ex rum cask snippers. Nu leek het mij een gaaf idee om de “whisky” een soort van finish te geven. In de whisky wereld barst het natuurlijk van de sherry, rum & wijn finishes om maar wat op te noemen. Ik wilde dit in mijn project dus ook meenemen.

Dus mijn “whisky” kreeg een finish van 8 weken met de rum snippers erbij.

In totaal was het aan het einde dus 1 jaar whisky snippers en 8 weken rum. In totaal dus 3x de hoeveelheid aan hout snippers dan waar we mee begonnen.

Als eerst even de kleur. Holy sh*#! wat heeft hij een mooi donker kleurtje gekregen! Een bizar verschil tussen de 3 glazen.

Hoe is de neus? Ik kan hier vergeleken met de 1 jarige sample geen verschil vinden. Deze ruiken nagenoeg hetzelfde. Als er verschil in zit dan zijn ze zo minimaal dat ik ze er niet uithaal.

Het palet is overduidelijk iets zoeter geworden en de turf is nagenoeg helemaal weg. De new make waar we mee begonnen zijn er nog. De hoeveelheid hout heeft dus niet de overhand gekregen. Het geheel heeft juist veel meer smaak gekregen dan hoe we begonnen.

Het is wel een hele droge “whisky” geworden door het hout. Het trekt goed op je gehemelte en in je wangzakken. Veel hout dus maar niet vervelend overheersend. Hij heeft een goeie kruidigheid gekregen maar je moet wel van droge whisky houden. Anders is dit too much denk ik zo.

Conclusie:

Leuk om te zien hoe het zo verschilt! Elke glas is anders op zijn eigen manier.

Mijn vriendin Edith vond zelf de middelste het lekkerst. Die heeft uiteraard even mee geproefd. Ikzelf vind ze allemaal wel wat hebben op hun eigen manier.

De eerste vind ik zoals eerder gezegd top voor in de zomer en dan zachtjes wat gekoeld.

De middelste is eigenlijk het beste rond van alles. Hier klopt de balans perfect.

De laatste vind ik een leuke verwarmende winterse “whisky” geworden.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Wil jijzelf ook dit project uitvoeren of ben je opzoek naar een leuk kado voor iemand. Check dan snel de Snippers shop.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

4 gedachten over “Spek amsterdam . Whisky snippers

  1. Mark zegt:

    Wat zou er gebeuren als ik de fles wel donker maar niet koel zou kunnen wegzetten? Zou dit veel gevolgen hebben voor het proces?

    Beantwoorden
    1. confessionsofawhiskyfreak zegt:

      Hey mark!,
      Ik heb mijn fles de laatste periode gewoon in een hoekje van het huis gezet. Hij stond de eerste tijd in de schuur. Toen is hij verhuisd naar de meterkast. En later gewoon tussen de whisky’s in de woonkamer. Een meterkast ofzo is prima. Zolang het er maar geen 25 graden is haha.

      Beantwoorden
  2. Anna zegt:

    Is ‘Kingbarns new make’ ook een optie voor de whisky snippers? Dat is namelijk de enige new make wat ik bij de slijterij kan vinden.. en hoeveel cl heb je nodig voor zo’n fles? Ik hoor het graag

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Mark Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *