De turf huisjes van Sjeintje Boterkoek

Hey people,

Vandaag gaan we proberen een klein stukje schotland bij jou in huis te halen. Stel je het volgende even voor:

Je bent op vakantie in het prachtige Schotland. Op het eiland Islay om precies te zijn. Je hebt de hele dag gewandeld door het ruwe landschap van het eiland maar je hebt een tour geboekt bij een distilleerderij op het eiland die je lief hebt. Je kan niet wachten om er binnen te stappen en hun heerlijke rokerige whisky te proeven. De tour is af en je krijgt nog een whisky te drinken van het merk wat jou zo lief is.

Terwijl je je eerste slok neemt na een lange dag ruik je in de verte hoe de turf blokken onder de gerst worden gelegd om ze te drogen om weer een nieuwe batch te maken van de whisky die je nu in je handen hebt.

Je sluit je ogen. Ruikt eens goed naar die heerlijke warme turf geur en neemt een slok van je whisky.

Ik hoor je denken. Hoe breng ik dat gevoel dan naar mijn huiskamer….?

Met de turfhuisjes van Sjeintje Boterkoek natuurlijk.

Ik had ooit kegeltjes die je kon branden die de geur van turf nabootsen. De importeur is hiermee gestopt en ik zocht dus een vervanger want ik miste de geur van turf in huis. Zo kwam ik terecht bij deze mega leuke huisjes. Toen ik zag dat er hier geen turf wordt nagebootst maar dat je echte turf blokjes verbrand was ik verkocht. Dit had ik nodig!

In het doosje vind je een super leuk schots huisje van keramiek. Het huisje is niet te groot en niet te klein, 9cm X 6cm. Het huisje is met de hand gemaakt en is een kopie van een echte zogeheten “highland croft cottage”.

Ook vind je hier een bakje van steen waar je de turf op brand. En natuurlijk de turfjes. In het pakket zitten er 12.

Schotland staat natuurlijk om veel dingen bekend. Zijn whisky. Zijn lochs & glens. Maar ook de grote paarse velden vol met heide. Persoonlijk vind ik het erg leuk dat ze dat in de verpakking hebben verwerkt.

1 turfje brand zo’n 15 tot 20 minuten. De geur is dusdanig sterk dat je ze ook prima door midden kan breken en kan branden. Ook met een half turfje verspreid je een hele verwarmende turf geur door je huis of mancave. Kijk even wat voor jouw en de ruimte waar je het in brand het fijnst is. Je moet natuurlijk niet als een indiaan rooksignalen zitten maken…

Als het turfje brand zet je het huisje er op en uit de schoorsteen komt een wit pluimpje rook. Het ruikt dus niet alleen lekker… het ziet er ook nog eens onwijs leuk uit. Een echte “eye catcher” kunnen we dit dan ook wel noemen!

Wel belangrijk om te melden is dat het stenen bakje echt heet wordt. Let dus even op waar je hem neerzet voordat je straks een brandplek heb op je bijzettafel of de net nieuwe meubel van je vrouw…

Ikzelf heb hem op een leisteenplateau gezet.

Op de onderkant staat ook deze waarschuwing. “Alleen plaatsen op een hitte bestendige plaats.”

Gelukkig kost een leisteen plaatje niet heel veel tegenwoordig.

Maar… waar haal je dus deze leuke huisjes. Die haal je bij Sjeintje Boterkoek in Alkmaar of op haar website (klik hier). Esther’s winkel is een heus begrip voor liefhebbers van Schotland, Ierland en Engeland. Je vind hier allerlei “rariteiten, eigenwijze draagbaarheid en functioneel aparte hebbedingen” zoals haar eigen website zo mooi omschrijft. De winkel is een lust voor het oog en met lege handen er weer uit lopen is eigenlijk bijna onmogelijk.

Van het turf huisje heeft Esther ook een Ierse variant voor de liefhebbers van Ierland. Ook de “irish pub” variant is aanwezig. Bij beide zit dan uiteraard turf uit Ierland in het pakket in plaats van de Schotse turf.

Zijn je 12 turfjes op ? Maak je geen zorgen! Ook de navulling haal je bij Sjeintje Boterkoek.

Voor €28 heb je een complete set, de navulling is €9.50.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een turfje aansteken. Een goed glas whisky naar keuze te pakken en eventueel een boek. Gooi je voeten in de relax stand en geniet van je de warme turf geur die langzaam door je huis verspreid.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *