Wynand Fockink barrel aged korenwijn islay cask finish

Vandaag bespreken we weer eens een malternative. Dit keer een malternative waar een voor mij extra leuk verhaal aan zit want ik heb een heel klein beetje kunnen helpen met het maken van het eind product….

Hoe dat precies zit… dan moeten we iets terug in de tijd.

Januari 2023, restaurant Hielander in Alkmaar:

Ik zit te genieten van een proeverij van de Scotch Malt Whisky Society onder leiding van Monique in het restaurant Hielander van Wullie Macmorland. Mijn favoriete restaurant en die avond is er een speciaal whisky diner met het thema: SMWS.

Na de tasting vind een goed gesprek plaats en laat ik vallen dat ik zojuist een leeg Ardbeg vat heb gekocht. Een vers leeg Ardbeg vat wel te verstaan.

Na wat verdere details te hebben verteld over het vat vraagt Monique: Wat ga je er eigenlijk mee doen ?

Ja gewoon… uit elkaar halen. En dan het cask end aan de muur hangen. Ik heb eigenlijk alleen interesse in het cask end maar kon aan een heel vat komen.

Ow…. Zegt Monique. Zonde…

Wil je hem gebruiken ?

En zo rijd ik met een vriend op 25 januari naar Den Ham in Overijssel om bij de berghoeve brouwerij een Ardbeg vat op te halen om die vervolgens naar Monique te rijden. Want er moet wel eerst even geroken en gekeurd worden uiteraard.

Het vat slaagt met vlag en wimpel en ik til het vat van mijn auto in die van Monique.

En zo begon het vat aan een nieuwe reis naar de Wynand Fockink distilleerderij in Amsterdam.

En heb ik een heel klein beetje mee kunnen helpen aan de tweede special release van Wynand Fockink.

Even alles op een rijtje:

In 2007 is dit vat bij Ardbeg afgevuld en in 2021 is hij in de handen gekomen van de berghoeve brouwerij. Begin januari 2023 is de stout die in het vat zat afgevuld bij de Berghoeve Brouwerij en begin februari 2023 is het vat gevuld bij Wynand Fockink met een korenwijn die toen 3 jaar op een ex bourbon vat lag te pruttelen. In augustus 2023 is hij weer leeggehaald en is de korenwijn die er in lag gebotteld.

De korenwijn is drie keer gedestilleerd en is op 58% in het vat gegaan en uiteindelijk gebotteld 46%. Aan korenwijn mogen botanicals toegevoegd worden echter is dit hier niet het geval.

Het distillaat is gemaakt van mais, tarwe en rogge.

Op deze manier komt deze korenwijn dus erg dicht in de buurt van whisky.

Op de neus veel vanille, hop, kellog’s honey smacks en gemalen koffiebonen. Ook perzik, kersen, gedroogde vijg, viooltjes, banaan en een vleugje doodgeslagen bier.

Het palet heeft zwarte peper, vanille, chocolade melk, anijs en een heel klein zweempje turf. Hij is romig met banaan, kruidnagel en pilsner.

De afdronk is medium lang, verwarmend met vanille, rookworst en een beetje een assige afdronk.

Wynand Fockink barrel aged korenwijn islay cask finish
Het Ardbeg vat heeft een heel klein spoortje achtergelaten maar vooral het bourbon vat heeft invloed gehad. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als je hier een korenwijn oplegt en die gewoon volledig op dit vat zou laten rijpen… 😉
8.5

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *