Wynand fockink barrel aged genever PX cask finish.

Hey people,

Jenever is een drank wat steeds vaker voorbij komt hier op confessions of a whisky freak en dus ook bij mij in de drankkast.
Ik begin jenever steeds interessanter en lekkerder te vinden en pak dus ook sneller eens een interessant flesje mee.
En vandaag bespreken we zo’n interessant flesje.

Liever luisteren in plaats van lezen. Klik dan hier en geniet van de stem van Max.

Wynand Fockink is al jaren een begrip in Amsterdam. Het bestaat tenslotte al sinds 1679! Ben je in Amsterdam? Ga dan zeker even langs bij hun prachtige proeflokaal waar je zo terug in de tijd stapt. Een ervaring om zeker aan te raden !
In 1954 werd het bedrijf overgenomen en sindsdien vaart het onder de vlag van Lucas Bols. In 2013 kwam er een grote verbouwing aan de Wynand Fockink distilleerderij en sindsdien heet het de Bols distilleerderij en wordt het hart van de meeste producten van Lucas Bols (zoals de Bols likeuren en jenevers en Damrak Gin) hier gestookt/gedistilleerd.

En misschien gaat er dan een belletje rinkelen…
De master distiller van Bols is namelijk Monique ten Kortenaar en die ken ik dan weer van haar werk bij SMWS.
Vandaag checken we dus Monique’s nieuwste kindje.
Haar barrel aged jenever met een PX cask finish.

De jenever heeft deels gerijpt in een ex bourbon vat en een deel op Limousin Frans eiken. Daarna kreeg het een finish van 10 maanden in een second fill PX cask. De jenever heeft een age statement van 5 jaar oud en is afgevuld op 47.7%. Het is een limited edition waar 850 flessen van beschikbaar zijn.

Op de neus meteen duidelijk de geur van jeneverbes maar als je het glas een tijdje laat staan verdwijnt die geur naar de achtergrond en krijg je meer een zoetige grenadine siroop lucht naar voren. Eiken, warme nougat, honing, chocolade sultana, vanille stokjes een beetje roomboter, anijs en een lichte kruidige toets.

Het palet heeft smaken van jeneverbes, vanille, bloemig, kruidnagel en een klein beetje zwarte peper. Verder gari (van die roze gember die je bij de sushi krijgt) en laurierblad.

De afdronk is lang en prikkelend op de tong van de gember, kruidnagel en peper. Hier proef je het meeste de PX invloeden gepaard met vanille, eikenhout en zoethout.

Af en toe blijft drank mij toch weer keer op keer verbazen.
Een bourbon met een heel hoog rogge gehalte vind ik vaak maar niks. Ik houd niet zo van die kruidigheid van rogge.
Jenever vond ik altijd niks. Maar blijkbaar vind ik als de smaak van jeneverbes overheerst het gewoon niet zo fijn.
Ik merk dat dit bij barrel aged jenevers anders is.
De smaken hiervan zijn meer verfijnd ofzo.
Maar waarom dan die rogge benoemen ? Nou de jenever wordt voor ongeveer 50% van rogge gemaakt. De rest is aangevuld met graan en mais.
Uiteraard zijn er ook botanicals gebruikt.
Dit keer zijn jeneverbes, gember, steranijs, zoethout, amandelen, gentiaan, galanga gebruikt. Galanga wordt ook wel thaise gember genoemd.

Al met al is dit een prachtige jenever geworden met ook nog eens een fijne prijs van zo’n €45.

Bedankt voor het lezen of luisteren.

Cheers,
Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *