Hooghoudt cask aged 3 year old

Hey people,

Ondertussen zijn er al meerdere jenevers van hooghoudt hier de revue gepasseerd.

Van hele oude tot iets jongere en allemaal met hun eigen smaken.

Maar wist je dat hooghoudt ook een core range cask aged jenevers heeft !

Deze range is allemaal 3 jaar oud en vandaag bespreken we alle 3 de soorten.

Bij whisky stopt het proces zodra de drank klaar is met rijpen. Bij jenever begint dan pas het leukste stuk. Want met welke botanicals kan je het product verrijken om zo een nog mooier product te krijgen.

De core range cask aged is dus allemaal 3 jaar oud maar hebben allemaal hun eigen style en dus botanicals.

Alle 3 de jenevers zijn afgevuld op 40%.

Laten we starten met de peated variant.

Een peated jenever gerijpt op bourbon vaten.

Als botanicals zijn koffiebonen, cacao, gember, citroenschil en jeneverbes gebruikt.

De neus doet me als eerste denken aan de geur van een Duitse rauchbier, gerookte droge worst, citroenrasp, vanille, en de jenever heeft een ziltig randje.

Het palet is zacht rokerig. Vanwege de neus had ik iets meer verwacht maar eigenlijk is het wel fijn dat dat niet zo is. Verder is hij ziltig met smaken van custard cake, veel citrus en hop.

De afdronk zou ik eigenlijk het best kunnen omschrijven als een rokerige IPA.

De jenever is niet heel uitgesproken maar wel erg goed door eenvoud.

Hij drinkt mooi weg zonder iets te proberen te zijn wat hij is niet.

En dat is fijn.

De volgende jenever is de bourbon variant.

Hierin zijn honing, sinaasappel, munt, appel en jeneverbes gebruikt als botanicals.

Op de neus meteen sinaasappel schillen, jeneverbes, honing, rode pomelo, appel, salie bladeren, tijm en mint.

Het palet heeft smaken van sinaasappel, grapefruit, munt, hout en vanille.

De afdronk doet me denken aan appelsap en de smaken van munt en honing.

Als je het mij vraagt een mooie balans tussen zoet en fruitig met een lichte kruidige toets.

Als laatste focussen we ons op de oloroso cask. Deze heeft botanicals van vanille, kers, kruidnagel, koriander en jeneverbes.

Op de neus meteen de geur van warme kersen, warme vanille en gluhwein. Ook kruidnagel, noten, verwarmde sherry, monchou taart en amandelschaaf.

Het palet is zacht met smaken van honing, stroop, rozijnen, kersen en zachte kruidige tonen van peper, kaneel, kruidnagel en een frisse hint van de jeneverbes.

De afdronk geeft je een warm gevoel met smaken van sherry en nougat en hij is wat kruidig. De afdronk is kort tot medium lang.

Een favoriet kiezen tussen deze drie is als ik er zo tijdens het schrijven over na denk best lastig. Elke drank is vrij mooi op zijn eigen manier en moment. Ik kan me goed voorstellen dat als het heet is de peated variant fijn is om te drinken met zijn mooie frisse citrus smaak. Tijdens de bbq kunnen we dan mooi door aan de bourbon variant om savonds af te sluiten bij eventueel een knisperend vuurtje met de oloroso variant.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *