Hey people,

De meeste van jullie die vaak mijn blogs lezen zullen wel denken bij het zien van de titel.

Is Hooghoudt whisky gaan maken ?

Nee. We gaan het vandaag hebben over een jenever. Niet zomaar een jenever. Maar een prachtige jenever! Met een goed verhaal.

Ik heb altijd wel een zwak voor drank waar een goed verhaal achter zit. Nou dit is er een!

Ik was laatst uitgenodigd door Hooghoudt om bij de lancering van hun nieuwe jenevers te zijn. Twee jenevers van 23 jaar oud werden gereleased en daarbij zat een geweldig diner.

Nu hoor ik je denken… beide 23 ? Het ging toch ook over een 16 jaar oude jenever ? Klopt! Dat verhaal komen we zo op.

We werden uitgenodigd op een prachtige locatie in Amsterdam waar de tafel onwijs mooi gedekt was. later bleek dat de decoratie op de tafel niet zomaar was. Dit zijn de botanicals die gebruikt zijn in de jenever! Daar is nou echt goed over nagedacht.

Met een variërend en gezellig gezelschap hebben we die avond mogen genieten van prachtige dranken en fenomenaal eten.

Tijdens deze avond werden mooie verhalen verteld, proefnotities gedeeld, geroken en natuurlijk kritisch geproefd maar boven al genoten.

Laten we beginnen te vertellen over de jenevers. We starten met de oudste van de 2. De 23 jaar oude jenever.

Bij Hooghoudt hadden ze 34 ex oloroso vaten van zeer hoge kwaliteit. Sommige vaten hadden al bijna 100 jaar dienst gedaan als sherryvat. Met deze vaten wilde ze graag iets bijzonders doen.

Hooghoudt heeft de hulp ingeroepen van een bekendheid in de whisky wereld. Wie dat is laten we even in het midden. Maar als ik zeg dat hij een ruime ervaring heeft op het gebied sherry oloroso… dan gaat er misschien een belletje rinkelen. Er zijn 34 samples naar Schotland gegaan en een tijd werd er niks meer gehoord.

Totdat er bericht kwam dat 5 vaten van de 34 wel van extreem goeie kwaliteit waren. Bijzonder zelfs zo goed van kwaliteit. Hooghoudt besloot iets bijzonders te doen met deze vaten en deze jenever is daar het eerste bewijs van.

Bij Hooghoudt zit ondertussen de 4de en 5de generatie samen. Ze hebben besloten om voor elke generatie een vat te laten bottelen van deze bijzondere vaten. Je zou dit dus de “generatie serie” van hooghoudt kunnen noemen.

Deze jenever is 23 jaar oud en elk jaar wordt een vat gebotteld en dan wordt er bij elk vat gekeken welke botanicals er toegevoegd moeten worden om de jenever nog beter te maken. Zoals jullie wel weten is elk vat anders. Dus 1 formule voor alles werkt niet.

Uiteindelijk eindigen we dus met een 27 jaar oude jenever voor generatie vijf.

Alle jenevers in deze serie zijn single cask en op vat sterkte. En… 100% moutwijn wat nog is gestookt door de derde generatie in 1998.

Het eerste vat wat is gebotteld is vat 577. Gebotteld op een vat sterkte van 64.1% abv en er zijn slechts 255 flessen uit het vat gehaald. De jenever komt in een mooie luxe houten kist met een hand gedipte wax laag over de kurk.

Ik heb er uiteindelijk 5 druppels water in gedaan met een pipet. Zo was hij voor mij goed drinkbaar.

Wat een smaken! jeetje wat is dit goed. Het is echt een knaller van dat ouderwetse muffe oloroso sherry waar ik zo van houd. Tegenwoordig vind je dit nog maar weinig !

Sinaasappels, rozijnen, gedroogd fruit, honing en vanille en balans. Ow wat is dit goed in balans zeg! Het is natuurlijk een knaller van heb ik jou daar met dit abv. Maar het is zo goed te drinken. Zelfs zonder water vond ik het niet verkeerd.

Mij werd de vraag gesteld: “waar zou je deze drank drinken”? Dat wist ik wel! Ik zag mezelf helemaal zitten namelijk.

Buiten. Tijdens een koude herfstavond. Het is buiten een beetje guur maar je zit heerlijk knus onder de overkapping bij je huis met een warm open vuur. Voor je op tafel staat deze fles jenever gepaard met een mooie zoete sigaar. Een plek en een drank om bij weg te dromen.

Een fles van deze mooie drank kost je tussen de €190 en €220 euro.

Tijdens het event kregen we ook een heerlijke cocktail te proeven gemaakt met de Peated aged jenever van Hooghoudt. Dit was Hooghoudt zijn versie van de rob roy. Wil je hem thuis ook maken ? Dan hierbij het cocktail recept:

  • 50 ML peated jenever
  • 25ML vermouth
  • 2 scheutjes angostura bitters
  • Ijsklontjes
  • Een sinaasappel schil.

Doe de ijsklontjes in een cocktailshaker en voeg hierbij de peated jenever, vermouth en de bitters toe. Roer alles door elkaar met een bar spoon en schenk in een mooi glas. Voeg als laatste een stukje sinaasappel schil toe. Vergeet deze niet een kleine draai te geven boven het glas zodat de oliën vrij komen.

Dan gaan we nu over naar de 16 jaar oude jenever. Wie de doos en de fles bekijkt zal zien dat het een wat speels uitziend design heeft en dat er een 16 over een 23 heen is gesprayd met graffiti. En op de doos staat “disrupted in 2005”…. Wat heeft dit allemaal te betekenen ?

We zitten nog steeds in diezelfde batch moutwijn uit 1998. En we praten nog steeds over diezelfde oloroso vaten waarvan sommige dus al bijna 100 jaar oud waren. Maar dan blijft de vraag nog… waarom staat hier een 16 op ?

Een nieuwe en zeer ijverige medewerker bij Hooghoudt was bezig met het vullen van vaten. In zijn enthousiasme heeft hij ook 7 vaten bijgevuld waar de moutwijn al 7 jaar in lag te rijpen. Dit foutje heeft er dus voor gezorgd dat ze de teller weer op 0 moesten zetten en dat er dus een batch nieuwe moutwijn was bijgevoegd bij de vaten.

Uiteindelijk een geluk bij een ongeluk want het is een verdomd lekkere drank geworden!

Het eerste vat van deze 16 jarige dat is gebotteld is vat 598 en is net als zijn oudere broer een single cask. Uit dit vat kwamen 430 flessen en hij is gebotteld op een vat sterkte van 59,2% ABV.

Deze fles heb ik thuis zelf staan dus hiervan kon ik wat uitgebreidere tasting notes schrijven. Hierbij dus mijn tasting notes van deze 16 jaar oude speelse jenever met het karakter van een 23 jaar oude knaller.

Op de neus duidelijke ouderwetse sherry, schotse fudge, vanille en wat frisse menthol. Gepaard met zoethout, boter, karamel, kaneel en sinaasappel marmelade. Verder hop, leer en sigarenkistjes.

Het palet heeft rozijnen, leer, honing en vanille. Verder hout, sherry, kersen, toast en wat peper.

De afdronk is lang en verwarmend. Met veel sherry, leer en honing. Hop, hout en rozijnen maar ook zeker specerijen en zwarte peper.

Een drank waarmee je menig whisky liefhebber toch echt wel kan verassen!

Deze 2 dranken zijn ook wel echt gefocust op whisky liefhebbers. Ook op jenever liefhebbers uiteraard! Maar een whisky liefhebber kan met deze drank toch echt een nieuwe leuke wereld ontdekken.

Een fles van de 16 jaar oude kost je rond de €100. En ik moet zeggen dat ik hem persoonlijk dit echt wel waard vind. Een mooie prijs / kwaliteit verhouding.

Ik hoop dat jullie enthousiast en nieuwsgierig zijn geworden naar deze jenevers. Ik ben in ieder geval goed geënthousiasmeerd om wat dieper in de jenever wereld te duiken.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *