Vandaag een nieuw distillaat hier op confessions of a whisky freak. Eau De Vie. Nog niet eerder heb ik een review geschreven over eau de vie oftewel het levenswater in het Frans.
Eau de vie is een verzamelnaam voor sterke drank die van vergiste en gedestilleerde vruchten worden gemaakt. De Eymardville wordt gemaakt van 100% Elstar appels en heeft een rijping gehad op ex port vaten.
Leon van Welie is de distilleerder achter Eymardville. Leon is de vierde generatie in het fruitteeltbedrijf maar de eerste stoker !
Zijn opa voerde de “buitenbeentjes” van het fruit aan de dieren en Leon dacht… dit kan beter. Hij startte met een opleiding in Duitsland en begon met het destilleren van het fruit. Zo maakt Leon duurzame borrels en likeuren. Leon is zelf ook aardig whisky liefhebber dus zijn distillaat op vat leggen was altijd al een wens. Zo maakte hij al een perenborrel (eau de vie) die op vaten heeft gerijpt.
Leon ontmoete ik voor het eerst op WTF in Utrecht. Leon is ook een whisky liefhebber en lichte toen al wat tipjes van de sluier op. En nu 2.5 jaar later nadat we elkaar voor het eerst gezien hebben is zijn nieuwe product daar.
Eymardville cask 002.
Gedestilleerd in 2019. Een zonnig jaar aldus Leon en daarom Elstar appels uit de Eymardville boomgaard met een hoog suiker gehalte. Leon stopte zijn eau de vie in ex port vaten voor 4 jaar. De spirit ging het vat in met 62% alcohol en is uiteindelijk in 2023 gebotteld op een drinksterkte van 42%. Uit het vat zijn 500 flessen gekomen.
Een 4 jaar oude single cask & single estate eau de vie gemaakt van Elstar appels. De eau de vie krijgt zijn kleur 100% van de vaten en worden niet koud gefilterd.
Op de neus geuren van geraspte appel met kaneel, roomboter, vanille, amandelen, eiken en geraspte gember. Verder groene meloen en viooltjes.
Het palet heeft duidelijk appel maar verre van een overkill. Smaken van eikenhout, kaneel en heel zacht wat port invloeden. Ook bloemig, en het doet mij een klein beetje denken aan cognac.
De afdronk heeft meer port invloeden, ongebakken appeltaart, bloemen en cognac.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.