Hey people!

Vandaag maken we weer even een uitstapje naar de favoriete drank van Captain Jack Sparrow. We duiken in de wereld van de rum.

We bespreken vandaag de 20 jaar oude rum van Dictador en ik plaats aan het einde een bonus review van de 12 jaar oude rum van Dictador.

We beginnen even met een inleidend stukje tekst over Dictador rum.

In Cartagena, Colombia produceert de Parra familie al sinds 1913 de Dictador rum. Dankzij het tropische klimaat is het de ideale plaats om suikerriet te verbouwen. En de combinatie van het water en het land zorgt er voor dat de rum zijn duidelijk Colombiaanse smaak krijgt.

Ondertussen staat de derde generatie aan het roer. Hernan Arango Parra is de huidige masterblender van Dictador.

In Colombia zijn distilleerderijen vaak in bezit van de overheid. Deze hebben dan ook de macht om te bepalen waar de rums verkocht mogen worden. Hierdoor zijn er vaak maar kleine afzetgebieden.

In 2009 besloot Hernan om te gaan samenwerken met een groep nieuwsgierige investeerders uit Europa. Investeerders met een vooruitstrevende blik want op dit moment is daardoor de rums van Dictador in meer dan 80 landen te verkrijgen en een heus icoon geworden wat meerdere prijzen heeft verdiend!

Maar ondanks dit alles houd Hernan nog altijd zelf persoonlijk toezicht over het gehele productieproces. Hierbij word nog steeds het unieke familierecept gehanteerd en waar nodig geperfectioneerd.

Maar…. hoe proeft deze 20 jaar oude rum nou eigenlijk?

De neus opent met bruine suiker en hout. Gaat dan verder met de geur van umami en is wat punchy in de neus. Aan het einde haribo cola snoepjes en de geur van vanille.

Het palet heeft smaken van honing, suiker, peper en specerijen.

De afdronk start met kaneel. Is een beetje droog en heeft een lekkere houtsmaak en lichte koffie.

De rum heeft 40% alcohol en is gemaakt door het gebruiken te maken van het solera systeem. De rum is een blend van rums tussen de 14 en 24 jaar. Het is dus niet echt een 20 jaar oude rum zoals we dat gewend zijn via het schotse systeem. 20 jaar is de leeftijd die Dictador er aan heeft gegeven.

Toen ik de fles ontving van De Monnik Dranken zat daar ook een sample bij van de 12 jarige versie. Laten we die dan ook meteen maar even onder de loep nemen !

De neus opent met een verassende flashback naar mijn jeugd haha. Hij deed mij namelijk meteen denken aan de geur van die bruine nootjes dip voor op je softijs. Verder pecan nootjes, amandelen, koffie en marsepein.

Het palet opent met zoet snoep, marsepein, kleine koffie bitter, vanille, zacht en soepel.

De afdronk is zoet als de koffie van starbucks met eikenhout, koffielikeur, vanille.

Bij beide krijg je een geur van hazelnoot praline als je je glas eventjes ongeroerd laat staan.

Bedankt weer voor het mee gaan op deze uitstap door de wereld van Dictador rum.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *