Hey people,
Vandaag maken we even een uitstapje van de gebruikelijke reis naar Schotland. Vandaag gaan we naar het land van heerlijke kaasjes, stokbrood, goeie wijn en cognac. We maken een smakelijk tripje naar Frankrijk!
We bespreken namelijk de american oak van Bache Gabrielsen.
De american oak ontleend zijn naam natuurlijk niet voor niks. Deze cognac van 40% abv heeft nadat hij op de gewone reguliere manier heeft gerijpt nog een 6 maanden gerijpt op nieuwe Amerikaanse eiken vaten uit Tennessee. Hierin is deze cognac dus uniek in zijn soort want het is de eerste cognac die rijpt op nieuwe Amerikaanse eiken vaten.
Rowin Niewerth van Discover Cognac en tevens de officiële en enige “cognac educator and ambassador for the Netherlands” vroeg aan mij of ik deze cognac zou willen ontleden.
Nou ben ik altijd nieuwsgierig naar het proberen en proeven van nieuwe dingen. En zo geschiedde.
Maar laten we er gewoon meteen in duiken. Want hoe is deze cognac?
Neus: de cognac opent voor mij met de geur van boterbloempjes en doet me meteen denken aan een vakantie in de alpen waar ik midden in een prachtige alpenweide stond.
Verder haal ik er geuren uit van banaan, druif, vanille, en lychee. Verder nog amandel en in de diepte wat menthol.
Het palet opent met een beetje pit van gember maar je word dan snel mee gevoerd door de zoetige smaak van ananas. Daarna komt kaneel, vanille, kokos, lychee, vijgen en appel.
De appel gaat naadloos over in de afdronk. Dan komt er wat kaneel, zacht wat zwarte peper. Qua mond gevoel is de cognac wat vettig en zacht.
De cognac stond bij mij bijna een uur in het glas totaal.
Ik schonk nog een glas in om te vergelijken.
De tijd haalt de “scherpe” randjes weg van ik denk een redelijk jonge cognac. Maar in dit geval betekent jong echt zeker niet dat het slecht is. Hij is juist eigenlijk goed voor beide werelden.
Hou je dus van een zacht cognacje geef hem dan gerust de tijd om te ademen. En begin na een half uurtje lekker met nippen.
Houd je van wat stevigers en de prikkels op je tong geniet dan meteen en laat hem met de tijd zachter worden.
Rowin, super bedankt voor de sample. Ik heb nog een klein beetje over en daar ga ik na het eten als aperitief even heerlijk van genieten.
Bedankt voor het lezen!
Cheers,
Robbert.