Hey people,

Tijdens mijn vakantie in frankrijk werd mij aangeraden om eens een armagnac te proberen. Zelf was deze drank mij nog volledig onbekend. Tijdens het boodschappen doen vond ik deze armagnac, een flesje van rond de €25 dacht ik.

Dit leek mij een mooie “probeer prijs” dus in de kar en laten we eens kijken wat een armagnac doet.

Allereerst. Wat is een armagnac?

Armagnac is eigenlijk het kleine broertje van cognac ondanks dat armagnac 200 jaar ouder is, is het nooit zo groot en bekend geworden als cognac.

Cognac wordt gemaakt in de cognac streek, champagne in de champagne en armagnac….. je raad het al…. in de armagnac streek.

Een typisch frans product! Vandaar dat ik al snel om was om dit te kopen als je dan toch in frankrijk bent.

Leuk is dat deze streken niet eens zo heel erg ver uit elkaar liggen.

Een armagnac bevat 4 druiven soorten en 4 andere lokale variëteiten.

Op het etiket kan je vinden hoe oud je armagnac is.

V.S = minimaal 2 jaar

V.S.O.P = minimaal 5 jaar

Napoléon = minimaal 6 jaar

X.O = minimaal 8 jaar

Hors d’age = minimaal 10 jaar

Als er een jaar vermelding op staat is het een vintage.

Een armagnac is dus een gedestilleerde wijn die rijpt in eiken vaten. Een armagnac wordt vaak (maar niet altijd) 1x gedestilleerd waarbij een cognac 2x wordt gedestilleerd. Ook wordt cognac in pot stills gedestilleerd en armagnac wordt gedestilleerd in een kolomdistillatie.

De keuzes om je armagnac in bepaalde vaten te laten rijpen is dan weer groter dan bij een cognac. Die mogen alleen rijpen op eiken vaten uit de Limousin of Tronçais regio.

Ook wordt er gezegd dat 1 glaasje armagnac per dag goed is voor de gezondheid. Zo gaat het obesitas tegen en helpt het tegen hart en vaat ziekte.

Oke tot zo ver een beetje de basis informatie over armagnac.

Dan nu de armagnac die ik kocht.

Een vriendelijke warme geur, hout, spicy, aards, druiven, pruimen, abrikoos, rozijnen, kaneel en wat tabak achtigs.

Het smaak palet doet wat de neus beloofd.

Een zeer verwarmende drank. Duidelijke hout, peper, kaneel en druiven smaak. Ook de rozijnen zijn goed te proeven. Toch hier wel wat chocolade te vinden.

De afdronk is dan wel weer wat kort. Het pepertje blijft dan het langst bij je. De rest ebt snel weg.

Maar als je bedenkt dat dit een budget armagnac is ben ik erg benieuwd wat een goeie duurdere armagnac allemaal kan doen.

Deze armagnac heeft 40% alc en een diepe amber kleur.

Ja ik vind dit toch wel weer een heel leuk product hoor! Die fransen maken toch mooie dingen altijd!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Hubert rochebois armagnac V.S.O.P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *